YK:n jäsenmaat vaativat taas Kuuban saarron lopettamista

30.10.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 40 / 30.10.2009

Yhdystyneiden Kansakuntien yleiskokous vaati viime keskiviikkona kahdeksantenatoista perättäisenä vuotena lähes yksimielisesti Yhdysvaltojen Kuubaa vastaan kohdistaman talous-, kauppa- ja finanssisaarron lopettamista. Saarto on olut voimassa yli 50 vuotta.


Tällä kertaa saarron lopettamista vaativaa päätöslauselmaa kannatti suurempi enemmistö kuin koskaan aikaisemmin, 185 jäsenmaata. Vastaan äänestivät vain USA, Israel ja... Äänestyksestä pidättyivät...


Viime vuonna saarron lopettamista vaati 185 jäsenmaata, vastaan äänestivät USA, Israel ja Palau ja äänestyksestä pidättyivät Micronesia ja Marshall-saaret, joka vuonna 2007 vielä äänesti USA:n rintamassa.




Saarto yksipuolinen aggressioteko



Kun Tiedonantaja haastatteli maanantaina Kuuban Suomen-suurlähettilästä Sergio Gonzálezia, tämä ilmaisi varmuutensa siitä, että saarron kannattajien määrä edelleen laskee ja että muun muassa kaikki EU-maat äänestävät saarron lopettamisen puolesta.


González muistuttaa, että saarto rikkoo kansainvälisen oikeuden kaikkein perustavanlaatuisimpia normeja sekä on ristiriidassa YK:n peruskirjan päämäärien ja periaatteiden kanssa. Se rikkoo itsenäisen valtion oikeutta rauhaan, kehitykseen ja turvallisuuteen.


–Se on olemukseltaan ja tarkoitusperiltään yksipuolinen aggressioteko ja pysyvä uhka maamme vakaudelle. Se on kansamme oikeuksien räikeää, massiivista ja järjestelmällistä loukkaamista.


Saarto on myös aiheuttanut kuubalaisille valtavat taloudelliset menetykset ja vaikuttanut maan talouden ja yhteiskunnan kaikkiin sektoreihin. Taloudellisiksi menetyksiksi jo viime vuoden joulukuuhun mennessä lasketaan varovastikin arvioiden 96 miljardia dollaria.


–Voit hyvin kuvitella, kuinka paljon tuolla rahasummalla olisi voitu edistää yhteiskunnan eri sektorien toimintoja ja parantaa ihmisten elämää, González sanoo.




Obama ei ole tuonut muutosta



Entä Barack Obaman valinta USA:n presidentiksi? Eikö se ole tuonut myönteistä muutosta USA:n suhtautumisessa Kuubaan ja saartoon?


–Valitettavasti ei. USA ei ole ottanut askeltakaan saarron lopettamiseksi. Päinvastoin, USA:n hallitus on jättänyt huomiotta kansainvälisen yhteisön vaatimuksen ja toteuttaa monia toimenpiteitä aggressiopolitiikan jatkamiseksi ja vahvistamiseksi maatamme kohtaan. Kuubalais-amerikkalaisten kansalaisten Kuubaan matkustuksen ja heidän perheilleen lähetettävien rahalähetysten joustavoittaminen ei merkitse laadullista muutosta saartopolitiikassa, González sanoo.


Obaman tultua valtaan uusia pakotteita on hyväksytty meidän maahamme matkustavia henkilöitä ja liikesuhteet Kuubaan kolmansien maiden kautta säilyttäneitä yhdysvaltalaisia yhtiöitä vastaan.


–Ollessaan vielä Illinoisin senaatorina 2004 Obama totesi jo olevan aika purkaa Kuuban vastainen kauppasaarto. Presidenttiehdokkaana hän lupasi keskustella Kuuban johtajien kanssa ilman ehtoja. Presidenttinä hänen hallintonsa linjana näyttää olevan saarron jatkaminen, jota perustellaan tarpeella painostaa Kuubaa.


Kun saarron vastustus kansainvälisesti ja jopa USA:n poliittisissa piireissä kasvaa, Obamalla olisi Gonzálezin mielestä ollut mahdollisuus näyttää "muutosta" ja osoittaa hyvää tahtoa saartoasiassa samoin kuin yhdysvaltalaisessa vankilassa syyttöminä viruvien kuubalaisten patrioottien, "Miamin viitosten" asiassa.


–Mutta hän on jättänyt käyttämättä kummankin tilaisuuden, González huokaa.




Andrés Gómez Suomeen



Miamin viitosista puheen ollen, suurlähettiläs González kertoo, että Miamissa asuva kuubalainen aktivisti, muun muassa Miamin viitosten vapauttamisen puolesta kampanjoiva Andrés Gómez vierailee viikon päästä Suomessa.


Torstaina 5.11. klo 19-21 Kirjasto Kympissä järjestetään tilaisuus otsikolla "Loppuuko kauppasaarto Obaman kaudella? Vapautuuko Miamin viisikko?", jossa alustaa Andés Gómez.


Tilaisuuden järjestävät Suomi-Kuuba-seura, Hands off Venezuela - Suomi ja Suomen Rauhanpuolustajat/Latinalaisen Amerikan solidaarisuusverkosto.



ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli