Yhdysvallat rikkoo kansainvälisiä lakeja – jälleen kerran

27.10.2006 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 39/2006.

Kuuban saarto on jatkunut yhtäjaksoisesti lähes vallankumouksesta asti. Sen vaikutukset Kuubassa ovat olleet välillä niin vakavat, että saartoa on kuubalaisten mielestä oikeutettua kutsua jopa kansanmurhaksi. Kahdeksas marraskuuta YK:n yleiskokous äänestää kuubalaisten aloitteesta jälleen kerran saarron lopettamisesta.


"George W. Bush on käyttänyt saartoa niin sisä- kuin ulkopoliittisiin tarkoituksiin. Hän on käyttänyt sen koventamiseen myös kansainvälisen lain vastaisia toimia ja aiheuttanut Kuuban kansalle kohtuutonta kärsimystä", toteaa Kuuban asioiden hoitaja Suomessa, Francisco Florentino.


Kauppasaarto ärsyttää myös monia tahoja Yhdysvalloissa ja maailmalla, sillä se estää kuubalaisten materiaalien käytön yhdysvaltalaisissa ja monien kolmansien maiden tuotteissa sekä normaalin viennin Kuubaan. Esimerkiksi kuubalaisen nikkelin käyttö raaka-aineena erilaisissa tuotteissa on tehty hyvin hankalaksi.


Kaikkein eniten kauppasaarto on kuitenkin vaikuttanut talousvaikeuksien kautta tavallisten ihmisten elämään Kuubassa. Kuubalaisten laskujen mukaan saarto on aiheuttanut heille kaikkiaan yli kahdeksankymmenenkuuden miljardin dollarin menetyksen ulkomaankaupassa.


Tänä vuonna Yhdysvallat on taas kiristänyt saartoa useaan otteeseen. Helmikuussa säädettiin asetus, joka kieltää pankkeja hoitamasta kuubalaista rahaliikennettä. Viimeisin kiristys saartoon nähtiin heinäkuussa, kun muun muassa erilaisiin ulkomaisiin avustusoperaatioihin, kuten operación Milagrosin kolmansiin maihin suunnattuihin silmäleikkauksiin, tarkoitettujen lääkkeiden ja välineiden myynnistä Kuubaan tehtiin rangaistavaa toimintaa. Samalla kiellettiin myös humanitaaristen lahjoitusten tekeminen Yhdysvalloista Kuubaan.


"Saarto täytyy saada loppumaan. Vetoamme kaikkiin maihin, että ne äänestäisivät kahdeksas marraskuuta pidettävässä Yhdistyneiden kansakuntien yleiskokouksessa saarron purkamisen puolesta. Yhdysvaltojen toimet Kuubaa vastaan ovat kansainvälisen lain vastaisia ja vaarantavat jatkuessaan tavallisten kuubalaisten hyvinvoinnin", vetoaa Florentino.



TIINA SANDBERG

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli