VIIKON PAKINA: Teit isäin astumaan

26.08.2005 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja:

Eduskunnassa on käsiteltävänä esitys vanhan rauhanturvalain korvaavaksi kriisinhallintalaiksi.


Esityksen mukaan Suomen osallistuminen EU:n taistelujoukkojen operaatioihin ulkomailla ei enää edellyttäisi YK:n valtuutusta. EU:n valtuutus riittäisi, ja operaation toimeenpanijana voisi olla myös "maaryhmä". Suomalaiset voisivat myös osallistua niin sanottuun rauhaanpakottamiseen eli oikeisiin sotatoimiin.


No jo oli aikakin. Johan tässä onkin yli 60 vuotta lötkötelty veltostuttavissa suomalaisissa kasarmioloissa ilman karaisevia sotilaallisia elämyksiä maailmalla. Mitä nyt vähän Kosovossa ja Afganistanissa. Vieraisiin maihin tutustuminen on rajoittunut interreilaamiseen ja tavallisiin turistimatkoihin.


Kuitenkin meillä on pitkät ja kunniakkaat perinteet maailmalla harjoitettavassa kriisinhallinnassa. Emmekä nyt tarkoita Suomi-Neuvostoliitto maaottelua, jossa Petrosavoski loisteli isänmaan aamunkoitossa. Vanhempiakin esimerkkejä löytyy.



* * * * *


Otetaan vaikka Ruotsin kuninkaan Kustaa Aadolfin johdolla käyty 30-vuotinen sota. Suomalaiset hakkapeliitat ja karoliinit rymysivät rauhaanpakottajina Saksaa pitkin ja poikin saavuttaen suuren maineen. Reeperbahnilla ei ehditty käydä, mutta se ei ollut suuri vahinko, koska sitä ei ollut vielä olemassakaan.


Jo silloin noudatettiin amerikkalaisten myöhemmin kuuluisaksi tullutta periaatetta, että ruumiita ei lasketa. Kaikki harvat hengissä kotiin selvinneet suomalaiset olivat ikionnellisia ja monta kokemusta rikkaampia.



* * * * *


Suuren pohjan sodan aikana Suomen sotaväki vietiin kriisinhallintaan Baltiaan, Puolaan ja Pultavalle asti. Ihmettelemistä riitti ja kokemukset karttuivat.


Aika jännä oli myös Kaarle XII:n kriisinhallintasuunnitelmiin liittynyt Trondheimin piiritys. Piirityksestä palatessaan Karl Gustaf Armfeltin johtamat Suomen armeijan rippeet tuhoutuivat pakkaseen. Äkkiloppu, hyvä loppu, kuuluu Armfelt tokaisseen.



* * * * *


Ja Turkin sota se vasta oli mainio kriisinhallintaoperaatio. Bulgariaan saavuttuaan Suomen kaarti osallistui muun muassa Plevnan valtaukseen. Tapauksen kunniaksi on Tampereella samanniminen ravintolakin.


Marssilla Balkanin vuorten yli kärsittiin vilua ja nälkää, mutta maisemissa ei ollut moittimista. Välirauhan jälkeen kotimatkalla kulkutautien vaivaama pataljoona piipahti Konstantinopolissa, missä ihmeteltiin portin päällä ollutta Turkin sulttaanin kuvaa: "hyi saakeli kun se on ruma".



* * * * *


EU:n taistelujoukkojen tuorein edeltäjä oli Saksan rakentaman "Uuden Euroopan" kriisinhallinta-armeija.


Osana Heinrich Himmlerin johtamia SS-joukkoja suomalaiset SS-vapaaehtoiset osallistuivat rauhaanpakottamiseen aina Tshetsheniaa myöten.



* * * * *


Kriisinhallintalaki antaa nuorisollemme mahdollisuuden aivan uudenlaiseen elämysmatkailuun. Onhan se avartavaa kiertää vähän mualimaa ja tappaa uusia ihmisiä.


EERO

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli