VIIKON PAKINA: Taitettu luottamus

19.01.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 3/2007.

Puolueet valmistautuvat eduskuntavaaleihin luottavaisina. Erityisen luottavaisia ne ovat eläkeläisten suhteen. Vastahan viime syksynä kansaneläkkeisiin rätkäytettiin peräti viiden euron korotus.


Myös eläkeläiset voivat mennä luottavaisina uurnille. Kaikki puolueet ajavat heidän asiaansa.


Vaaliohjelmansa mukaan vasemmistoliitto haluaa "parantaa pientä eläkettä saavien eläketurvaa ja korjata epäoikeudenmukaista eläkeindeksiä".


SDP sanoo saman asian niukemmin: "Sitoudutaan nykytasoisten eläkkeiden hoitamiseen!"


Kokoomus lupaa, että "maksussa olevien eläkkeiden ostovoima turvataan indeksikorotuksilla".


Vihreä liitto vaatii, että "pienimpiä eläkkeitä on korotettava".


Keskustan vaaliohjelmakin on eläkeläismyönteinen. Kuinkas muuten.


Eläkeläisillä ei siis syytä huoleen.



* * *



Toisaalta menneiden kaivelijoita ja epäluottamuksen kylväjiäkin on.


Muistutetaan esimerkiksi, että kansaneläkkeen pohjaosa poistettiin kokonaisuudessaan Paavo Lipposen sinipunahallituksen toimesta vuosina 1996–2001.


Tähän hallitukseen kuuluivat SDP, kokoomus, vasemmistoliitto, vihreät ja RKP.


Sama hallitus ja samat puolueet – siis myös vasemmistoliitto, joka nyt haluaa "korjata epäoikeudenmukaista eläkeindeksiä" – pakottivat työ- ja ansioeläkkeen saajat vuodesta 1996 lähtien ns. taitettuun indeksiin, jonka seurauksena esimerkiksi noin 1 000 euron kuukausieläkettä saava on menettänyt kymmenen vuoden aikana ostovoimaansa peräti yli 5 300 euroa.


Samainen Lipposen hallitus poisti myös hautausavustuksen, lapsikorotuksen, puolisolisän ja vammaisetuuksien indeksitarkistuksen. Työeläkkeitä pienennettiin, sairauspäivärahoja leikattiin ja kuntoutusrahaa alennettiin. Vasemmistoliiton myötävaikutuksella.


Kun hallitusasetelma muuttui, Matti Vanhasen keskusta-demarihallitus laajensi taitetun indeksin koskemaan kaikkia työ- ja ansioeläkkeitä. Hyväksyessään vuoden 2003 ns. eläkepaketin myös "oppositiopuolueet" kokoomus ja vasemmistoliitto hyväksyivät tämän laajennuksen käyttöönoton.


Hallituksen äänestyttäessä eduskuntaa eläkeindeksistä 10.3.2006, koko keskustan ryhmä, 99 prosenttia SDP:n ryhmästä sekä koko paikalla ollut vihreiden ryhmä ja RKP:n ryhmä äänestivät taitetun indeksin puolesta.


"Oppositioasemasta" huolimatta myös lähes puolet kokoomuksen ryhmästä kannatti taitettua indeksiä. Sen sijaan vasemmistoliiton ryhmän Suvi-Anne Siimestä lukuun ottamatta oli nyt helppo äänestää puoliväli-indeksiä. Mitenkähän tuuliviiripuolue menettelee, jos pääsee uudestaan hallitukseen?



* * *



Kannattaako moneen kertaan luottamuksen pettäneisiin puolueisiin enää luottaa vai onko luottamus vihdoin taitettu? Kuten silläkin entisellä eläkeläisellä, joka vaalitilaisuudessa aikansa kansanedustajan uusia lupauksia kuunneltuaan käytti puheenvuoron:


– Kiitoksia vaan kauniista puheesta. Se oli meille eläkeläisille kuin vettä hukkuvalle.



EERO

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli