VIIKON PAKINA: Parempi pyy pivossa

16.06.2006 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 24/2006.

Pyyn tapaamme Suomen yhteiskuntahistoriassa paitsi herrojen lautasilta myös työmarkkinajärjestöjen neuvotteluista vuonna 1950.


Palkankorotuksia koskeneen erimielisyyden ratkaisemiseksi SAK ja Työnantajain keskusliitto neuvottelivat pääjohtaja K-A. Fagerholmin johdolla. Neuvottelut käytiin hotelli Savoyssa.


Kun SAK:n johto käytti jäsenäänestykseen alistettua sopimusta propagoidessaan vanhaa vertausta "Parempi pyy pivossa!", puhuttiin kansan keskuudessa "Savoyn pyystä".



* * *


Nyt pyy, tarkemmin ottaen peltopyy, on noussut uudelleen otsikoihin.


Kun Suomen työläisten, työttömien, eläkeläisten ja lapsiperheiden sekä köyhien maiden asukkaiden asiat on hoidettu kuntoon, maamme suurimpien yritysten pääjohtajat ja toimitusjohtajat ovat yhdistäneet voimansa peltopyyn, lähes kadonneen perinnelinnun, puolesta (HS 15.6.).


Koneen pääjohtaja Antti Herlin, Stora Enson toimitusjohtaja Jukka Härmälä, Sammon toimitusjohtaja Björn Wahlroos ja Nokian hallituksen puheenjohtaja, tässä kuussa myös Shellin hallituksen puheenjohtajana aloittanut Jorma Ollila työskentelevät peltopyyn puolesta Luonnon- ja riistanhoitosäätiön hallituksessa.


Lisäksi hallituksessa istuvat Taloudellisen tiedotustoimiston toimitusjohtaja Jukka Koivisto, Raha-automaattiyhdistyksen johtaja Hannu Salokorpi ja säätiön asiamies, Kosken kartanon nuorempi isäntä Fredrik von Limburg Stirum.


Säätiö kirjattiin Suomen säätiörekisteriin pari viikkoa sitten. Ja jottei mikään vaarantaisi peltopyyn suojelua, säätiön hallitus täydentää itse itseään.


Peltopyiden palauttaminen on ensimmäinen projekti, jonka säätiö aloittaa. Tarkoitus on saada koko Suomen yrityskenttä innostumaan peltopyyn suojelusta.



* * *


Se, joka on epäillyt Herlinin, Härmälän, Wahlroosin, Ollilan ja kumppaneiden hyvää sydäntä, saa nyt hävetä. Sydän on hyvä ja se sykkii peltopyille.


Voimme vain kuvitella, millä tunteen palolla heidän sydämensä sykkisi Suomen ja maailman ihmisille, jos näillä olisi elämässään jotain ongelmia.


Toki kovina jahtimiehinä tunnetut johtajat toimivat peltopyyn puolesta myös päästäkseen metsästämään sitä. Onhan peltopyy "myös herkullinen lautasella", myöntää Limburg Stirum, mutta korostaa, että kannan elvyttäminen on pääasia.



* * *


Kiinnittäkäämme vielä huomiota siihen, että uuden säätiön nimi on Luonnon- ja riistanhoitosäätiö. Se toimii siis myös luonnon puolesta.


Kunhan sana leviää, voimme kuulla helpotuksen huokauksia ja ilon kiljahduksia esimerkiksi Nigeriasta, jonka öljykentillä Ollilan Shell saastuttaa ympäristöä, ja Brasiliasta, jonka eukalyptuspuista Härmälän Stora Enson Veracel keittää sellua. Ei hätää, firmojen johdossahan ovat luonnonsuojelijat!


Murhatun Ken Saro-Wiwan haamukin noussee haudastaan ylistämään suomalaisia luonnonsuojelijoita.



EERO

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli