VIIKON PAKINA: Kesän gerberoita

31.07.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 27 / 31.7.2009

Kotimaista kesää on leimannut suuri vaalirahaskandaali. Oli jännää seurata, kun toimittajat piirittivät perunakellaria odottaen, että Jarmo Korhonen tulee ulos.


Nyt skandaalissa on päästy rääppiäisvaiheeseen, Novan 17 000 euron panokseen Ilkka Kanervan taannoisten synttäribileiden rahoittamiseksi.


Jo kyllin kärsinyttä Kanervaa lyödään yhä. Kun Ike sanoo, ettei tiennyt asiasta mitään, niin pitäisihän miehen sanaan uskoa. Ja eikös lahjojen pidäkin tulla juhlakalulle yllättäen ja pyytämättä. Sitä paitsi monessa paikassa pidetyt juhlat tulivat kalliiksi. Omasta pussistako ne olisi pitänyt maksaa?


Helsingin Sanomien yleisönosastossa pari viikkoa sitten julkaistussa jutussaan koululainen Lauri Linna muuten väitti, että nykyinen puoluerahoitusmalli suosii varakkaita puolueita, ja ehdotti, että kaikki lahjoitettu raha kerättäisiin yhteen ja jaettaisiin tasan puolueiden kesken. Näin kaikki puolueet saisivat yhtä paljon resursseja asiansa julkituomiseen, ja todellisen valinnan tekisivät liikemiesten sijasta äänestäjät.


Kirjoitus osoittaa, kuinka mullin mallin asiat menisivät, jos lapset saisivat päättää.



* * *



Tämä kesä on ollut myös sikainfluenssan kesä. Hesari järkytti kuuden palstan otsikollaan, jonka mukaan "Suomi voi pian olla sikainfluenssan takia "sotatilassa"".


Onneksi aina takuuvarma ilopilleri EU kevensi tunnelmaa: EU valmistelee direktiiviä, jonka mukaan kalakukkoa saisi myydä vain kuumana tai jääkaapin lämpöisenä. Toisen direktiivin mukaan mopot, moottoripyörät ja kevyet perävaunut aiotaan panna säännöllisiin vuosikatsastuksiin.


Myös persut ovat piristäneet kesää. Ensin varavaltuutettu Rami Sipilä toivoi, että "kaikki isänmaan petturit" työnnettäisiin "keskitysleirin uuniin", ja sitten varapuheenjohtaja Pentti Oinonen ehdotti, että työttömät ja maahanmuuttajat patistettaisiin poimimaan marjoja ja sieniä.



* * *



Tämän kuun lopulla on keskusteltu Suomen osallistumisesta Afganistanin sotaan. Viereisestä pääkirjoituksesta unohtui yksi osallistumiselle esitetty perustelu, jonka everstiluutnantti Ali Mättölä esitti 14.6. Hesarissa:


"Tämä on meille siinä mielessä uniikki tilanne, että pääsemme harjoituttamaan osaa meidän sodan ajan joukosta. Se pääsee toimimaan niin lähellä sodan ajan oloja kuin suinkin on mahdollista."


Mitkä olisivat "sodan ajan olot", sitä hän ei täsmentänyt. Baltian maiden, Puolan ja Georgian upseerit ovat esittäneet saman perustelun mainiten suoraan Venäjän.


Ongelma on kuitenkin miesten ja sotilasaineksen pehmeneminen. Helsingissä rakennusmiehet koristivat äskettäin työmaansa gerbera-kukilla. Ja armeijassa juoksuharjoituksia on alettu korvata sauvakävelyllä. Keskeyttämisten määrä on nousussa.


Kun puolustusministeri Jyri Häkämies on toipunut osallistumisestaan natsisymbolein koristellun "vapaudenpatsaan" paljastustilaisuuteen Tallinnassa, hänen pitäisikin kieltää sauvakävelypelleily armeijassa ja tehostaa rautaista kuria.



EERO

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli