VIIKON PAKINA: Kahdenlaisia muureja

13.11.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 42/13.11.2009

Muuri oli kymmenien kilometrien pituinen, sähköistetyin piikkilangoin varustettu ja kahdeksan metrin korkuinen. Niin korkea, etteivät edes DDR:läiset seiväshyppääjät olisi pystyneet hyppäämään sen yli.


Muurin rakentamisen tieltä hajotettiin satoja asuintaloja ja viljelmiä. Muuri pilkkoi ekosysteemeitä ja tärveli pinta- ja pohjavesivirtauksia pahentaen asukkaiden vesipulaa ja nälkää.


Muuri erotti toisistaan saman kansan ihmisiä, myös sukulaisia. Satoja muuria lähestyneitä ja muurin toiselle puolelle yrittäneitä ihmisiä ammuttiin.


Muurin pystyttäjät eivät välittäneet siitä, että Haagin kansainvälinen tuomioistuin piti muuria laittomana ja ihmisoikeuksien vastaisena sekä vaati sen purkamista ja sen aiheuttamien vaurioiden korvaamista asukkaille. Muuri vaikutti suoranaisesti lähes miljoonaan alueen asukkaaseen. Lapset eivät päässeet kouluun, aikuiset eivät päässeet työpaikoilleen eivätkä potilaat sairaaloihin.


Maailmanpankin laskelmien mukaan muuri pahensi koko väestön kärsimyksiä ja 50 prosenttia siitä eli lohduttomassa köyhyydessä. Asukkaiden perusoikeuksia vapaaseen liikkumiseen, toimeentuloon, koulutukseen, terveydenhoitoon ja jopa haudatuksi tulemiseen rikottiin systemaattisesti.


Mutta alueen kansalaisilta maan ryöstäneet muurin pystyttäjät eivät näistä päätöksistä ja lausunnoista piitanneet. He vetosivat siihen, että kyse oli heidän valtionsa "turvamuurista" ja "terrorismin" torjumisesta.



* * *



Ei, kuvaus ei koske Berliinin muuria, vaan Israelin Palestiinan Länsirannalle rakentamaa muuria. Tämän muurin rakentaminen jatkuu yhä. Sen arvioidaan valmistuvan koko yli 700 kilometrin komeuteensa ensi vuonna.


Tämän muurin lisäksi myös Gazaa ympäröi saartorengas ja osittain muuri. Gazaan kutsutaankin maailman suurimmaksi avovankilaksi.


Palestiinalaisaktivistit ja ulkomaiset solidaarisuusliikkeet järjestivät Berliinin muurin murtumisen 20-vuotispäivänä mielenosoituksia maailman huomion kiinnittämiseksi Israelin rakentamaan apartheid-muuriin.


Mihail Gorbatshov, Hillary Clinton, Dmitri Medvedev, Nicolas Sarkozy, Gordon Brown, Lech Walesa, Angela Merkel, Tarja Halonen ja Matti Vanhanen eivät ehtineet olla solidaarisia näille mielenosoituksille, koska he viettivät vapausjuhlaa Berliinissä. Ja kaikki korulauseet käytettiin Berliinissä loppuun, joten palestiinalaisille ei riittänyt yhtään.


Se ei yllätä sitäkään vähää, että Berliinissä konsertoinut Bono U2-yhtyeineen ei välitä palestiinalaisista. Bono valitsee vain sellaiset solidaarisuuden kohteet, jotka miellyttävät hänen kavereitaan, länsimaiden ja Israelin johtajia.


Kuten muureja, ihmisiäkin on maailmassa kahdenlaisia, niitä, joille on sopivaa olla solidaarinen 20 vuoden aikaviiveelläkin, ja niitä, joiden akuutistakaan hädästä ei tarvitse välittää.



EERO

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli