VIIKON KOLUMNI: Perusturvarikoksia ja kokoomusnuoria

03.04.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 13 / 3.4.2009

Turun sosiaalikeskus on maankuulu ihmisten hätään saattamisessa.


Esimerkiksi vuonna 2004 toimeentulotukijonot olivat pahimmillaan seitsemän viikkoa. Eduskunnan oikeusasiamies nuhteli, asiakkaat kärsivät, mutta yhtään anteeksipyyntöä ei kuulunut. Kukaan ei kantanut tapahtuneesta vastuuta.


Vähintä olisi ollut, että sosiaalijohtaja Maija Kyttä (kok) olisi myöntänyt epäonnistumisensa ja eronnut.


Mutta kun Turusta puhutaan, luonnollisesti Kyttä eteni palvelutoimen apulaiskaupunginjohtajaksi. Tukijonotkin ovat tukevasti tallella.


Sosiaalikeskuksen miljoonainvestointi, uusi tietokonejärjestelmä, pisti köyhät ojennukseen uudelleen vuodenvaihteessa. "Ohjelmaongelmat" ovat jatkuneet jo kuukausia, eikä loppua ole näkyvissä.


Toimeentulotuki on viimesijainen tukimuoto. Usein sitä haetaan vasta kun rahat ruokaan ovat loppu. Joka ikinen päivä tukea odottaessa on taistelua leivästä.


Turun sosiaalikeskuksen ihmisten elämällä leikkiminen on vastenmielistä, tuomittavaa ja mikä kummallisinta: lainvastaista.


Sosiaalityöhönkin on viimein saatu palvelutakuu. Silti jonot saavat venyä toistuvasti, eikä kenenkään tarvitse kantaa vastuuta tuhansien ihmisten kiusaamisesta.


Kaikilla ei ole turvattua, hyväpalkkaista kokoomuksen tarjoamaa työtä tai toimitusjohtajapuolisoa takapuskurina kuten Kytällä.


Keskuksen johto ei näe, eikä haluakaan nähdä sitä arkea, jossa sen asiakkaat elävät. Sosiaalityöntekijät kuulevat asiakkaiden hädän, mutta kun vastassa on välinpitämätön johto ja hampaaton lautakunta, jää asiakas yksin ja hätä kaikuu kokoomuksen kuuroille korville.


Turun hallitussopimusakseli vasemmistoliitosta kokoomukseen näyttää surutta sallivan tämän jatkuvan perusturvalautakunnan perusturvarikoksen.* * *Turun yliopistolla edustajistovaalit lähestyvät. Kampanjointiin on löydetty aivan uusia muotoja, kun ainakin lääketieteellisessä jaettiin "mainoksia", joissa luetellaan niiden vasemmistopoliitikkojen nimiä jotka nauttivat sosiaalietuuksia.


Siinä missä tämä kampanjointi on laitonta ja moraalitonta, osoittaa se laatijoidensa tietämättömyyden yhteiskunnan tilasta. Kampanja tuo toteen vain sen, että työllä ei tänä päivänä aina elä. Yhä useampi työläinen, lähes koko prekariaatti, voi joutua sosiaalitoimen jonoon.


Kokoomuksen Nuorten Liiton mukaan Suomella ei ole enää varaa lähimainkaan nykyisen kaltaisiin sosiaalietuuksiin. Kataisnuorten aloite on vertaansa vailla. Tarkoittaako järjestö todella sitä, että ihmisiä aletaan tappamaan nälkään? Viedään köyhiltä kodit? Ei huolehdita enää tätäkään vähää heikko-osaisista, lapsista, vanhuksista ja sairaista?


"Kansainvälisen talouskriisin" nimissä voidaan näemmä jo tehdä kauppaa ihmishengillä. Kokoomusnuoria käy kuitenkin kiittäminen rehellisyydestä. Nyt sanottiin ääneen se, jota moni sosiaalietuuksista kateellinen kokoomuslainen on mielessään manannut.JUHA SÄIJÄLÄ


Kirjoittaja on tamperelainen toimittaja ja Iloiset veronmaksajat ry:n pääsihteeri.

Tilaa Tiedonantaja!

Arkiston arkiston artikkeli