VIIKON KOLUMNI: Luokkataistelua ja valtioteoriaa

20.03.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 11 / 20.3.2009

Helsingin marxismin klassikkopiirissä luettiin viimeksi Leninin esittely Karl Marxista ja Marxin ajattelusta, jonka Lenin kirjoitti alun perin 1914 Granatin sanakirjaa varten. Vaikka Leninin tekstillä on ikää kohta sata vuotta, ei voi välttyä hämmästelemättä jälleen tekstin ajankohtaisuutta.


Viime viikkojen politiikka on ollut niin täynnä ristiriitaisuuksia ja omituisuuksia, ettei niistä saa tolkkua kuin dialektiikalla. "Yhteiskunnan toisten jäsenten pyrkimykset ovat päinvastaisia kuin toisten", kirjoittaa Lenin. Kyse on siis luokkataistelusta, jota Suomessa tällä hetkellä menestyksekkäimmin käy porvaririntama kokoomuksen johdolla – vielä toistaiseksi.


Kannattaa myös palauttaa muistiin Leninin Marxilta lainaama viisaus: porvaristo on aina taipuvainen kavaltamaan kansan.



* * *



Karl Marx -seurassa on keskusteltu, pitäisikö syksyllä järjestää seminaari marxilaisesta valtioteoriasta. Tälle tuntuu olevan selkeä tarve.


Vasemmistoonkin näyttää pesiytyneen valtiokäsityksiä, jotka ovat suorastaan marxilaisuuden vastaisia. Valtiokoneisto ei ole mikään kapitalismin vastapaino, vaan hallitsevan luokan ase, jota se käyttää oman asemansa turvaamiseen.


Friedrich Engelsin mukaan valtion tehtävänä on säädellä luokkaristiriitoja hallitsevan luokan eduksi.


"Valtio ei ole mikään neutraali yhteiskunnan ulkopuolinen voima, eivätkä valtion ja yhteiskunnan edut ole samoja", hän kirjoitti.


Kapitalismin kehityksen eri vaiheissa hallitseva luokka on käyttänyt valtioasetta milloin milläkin tavalla. Esimerkiksi kovan uusliberalistisen politiikan istuttaminen Chileen 1970-luvulla tuskin olisi onnistunut ilman Pinochetin fasistista hallintoa. Valtiovallalla pakotettiin kansaa vapaaseen markkinatalouteen.


Se, että finanssikriisin vuoksi esimerkiksi USA:ssa valtio ottaa hallintaansa pankkeja tai yhtiöitä, ei ole mitään sosialismia. Valtaa pitävä luokka vain käyttää valtiota hyväkseen kun sen edut ovat uhattuina.



* * *



Maailmalla on talouskriisin myötä virinnyt kunnollistakin keskustelua sosialismin ja kommunismin mahdollisuuksista.


Suomessakin kommunistit ovat ajan hermolla. Reilun viikon kuluttua lauantaina järjestävät Helsingin yliopiston kommunistit yhdessä DSL:n ja SKP:n kanssa Helsingin yliopistolla tasokkaan seminaarin teemalla talouskriisi ja Marx. Keskustelua jatketaan myös huhtikuun lopulla Suomen sosiaalifoorumissa.



MARKO KORVELA


Kirjoittaja on Tiedonantajan toimittaja.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli