Vastuu tulevaisuudesta on vasemmistolla

22.05.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 20 / 22.5.2009

Suomen kommunistisen puolueen Tampereen kaupunginvaltuutettu, sosiaalityön professori Jari Heinonen esittelee ylpeänä Tampereen työläiskaupungin historiallisia nähtävyyksiä. Suomen kommunistisen puolueen kansainväliset vieraat, Euroopan vasemmiston puolueen Norberto ja Sonja Crivelli, kuuntelevat kiinnostuneina, kun Heinonen kertoo kaupungin nykyisestä kunnallispoliittisesta asetelmasta.



– Työväenluokan kaupungissa on porvarillinen enemmistö kaupunginvaltuustossa, harmittelee Heinonen. Vasemmistopuolueiden yhteistyö toimii pitkästä aikaa, mutta harmaita hiuksia aiheuttavat vihreät, jotka ovat avainasemassa porvaririntamassa.


Uusliberalistinen politiikka on tunkeutunut syvälle Tampereen julkiselle sektorille. Norberto Crivelli huomauttaa, että kehitys on samankaltaista myös heidän kotimaassaan Sveitsissä.




Yhteistyöstä voimaa



Sveitsin kommunistinen puolue perustettiin 1926. Toisen maailmansodan alkuvuosina maan natsimielinen oikeistohallitus hajotti puolueen ja kommunistien toiminta kiellettiin. Sodan jälkeen perustettiin Sveitsin Työn puolue, joka kokosi riveihinsä kommunisteja ja vasemmistolaisia sosialisteja hieman suomalaisen SKDL:n tapaan.



– Tänä päivänä Sveitsin Työn puolue on melko pieni ja sen poliittinen painoarvo sen mukainen, kertoo Norberto Crivelli, joka vastaa puolueen kansainvälisistä asioista.



Crivelli on myös Euroopan vasemmiston hallituksen jäsen. Hänen mukaansa Euroopan vasemmisto on harvoja EU-eliittiä haastavia poliittisia voimia, vaikka se onkin vasta viisivuotias ja profiili edelleen muotoutumassa. Yhteistyö sekä europarlamentin reformistisen sosialistisen ryhmän että vihreiden kanssa on vaikeaa. Molemmat ryhmät peesaavat poliittisissa näkemyksissään liian usein porvaristoa, ja vasemmiston GUE/NGL-ryhmä jää ainoana puolustamaan työtätekeviä ihmisiä.



– Euroopan vasemmistoa pitää kehittää keskustelufoorumista todelliseksi puolueeksi, joka kykenee paremmin poliittiseen toimintaan, tähdentää Norberto Crivelli.



Eurooppalaisen koulutusjärjestelmän kehittämistyössä mukana oleva Sonja Crivelli huomauttaa, että vasemmisto saa poliittista voimaa ennen kaikkea yhteistoiminnasta. Entistä useammissa kamppailuissa pitäisi ylittää kapea kansallisen edun näkökulma ja pyrkiä yhteiseen, työväenluokan ja vähävaraisten etuja puolustavaan politiikkaan yli rajojen.




Paikallista ay-toimintaa



Suomessa käytiin syksyllä 2007 menestyksekäs terveydenhoitoalan työtaistelu, jonka tuloksena Tehy sai hyvän työehtosopimuksen. Myös liiton suosio kasvoi, mistä voi päätellä, että etujen puolesta taistelemista arvostetaan työntekijöiden keskuudessa.



Norberto Crivelli kertoo, miten Sveitsissä Bellinzonan kaupungissa kansallisen veturitallin 420 työntekijää kamppailivat työpaikkojensa yksityistämistä vastaan. Ammattiliittojen löysä suhtautuminen sai työntekijät ottamaan aloitteen omiin käsiinsä: tuotantotilat vallattiin, tiloihin pystytettiin lakkokeittiö ja järjestettiin yhteisöllistä toimintaa, kuten poliittisia keskusteluja.


Syntyi koko maan kattava kansanliike, joka muun muassa järjesti 13 000 asukkaan Bellinzonassa yli 10 000 ihmisen näyttävän tukimielenosoituksen. Loppujen lopuksi valtio perui yksityistämissuunnitelmat ja kaikki työpaikat säilyivät.



– Työtaistelun onnistumisen kannalta oli erittäin tärkeää, että työntekijät olivat läsnä työpaikalla ja ottivat tilan haltuun omilla ehdoillaan, sanoo Crivelli. Suomessa olisikin paljon opittavaa vastaavan kaltaisista tuotantotilojen valtauksista.



Norberto ja Sonja Crivellin mielestä tiukan paikan tullen ei kannata jäädä odottamaan ay-liikkeen ylätason reagointia vaan uskaltaa toimia paikallisesti itse.




Oma uskottavuus



Norberto Crivellin mukaan kapitalismin kriisi ei automaattisesti auta Euroopan vasemmiston poliittista tilaa, joka ei ole tällä hetkellä kehuttava. Vasemmisto on pahasti pirstaloitunut useassa maassa kuten Italiassa ja Ranskassa. Oikeisto kautta maanosan yrittää muuttaa eri maiden vaalilakeja niin, että ne ovat vasemmistolle mahdollisimman epäsuotuisia. Oikeistopopulismi uhkaa muuttaa ilmapiiriä maahanmuuttajavastaiseksi ja sen myötä rasismi nostaa rumaa päätään monessa Euroopan maassa.



Crivellin mukaan vasemmiston on kyettävä luomaan uusliberalismille vastahegemoniaa Antonio Gramscin hengessä. Se edellyttää uusia ratkaisuja ja toimintaa sellaisen demokratian puolesta, jossa ihmiset ottavat itse tärkeäksi kokemansa asiat haltuunsa eivätkä jätä niitä poliittisen eliitin tai markkinatalouden armoille.



– Energian ja luonnonvarojen mieletön tuhlaus ja saastuttaminen eivät voi jatkua. Vasemmistolla on valtava vastuu tilanteen muuttamisessa. Kyse on koko ihmiskunnan tulevaisuudesta. Toisaalta emme voi ottaa uskottavan poliittisen ohjelman kriteereitä nykykapitalismilta. Meidän pitää luoda oma uskottavuutemme. Ongelmana on, ettei eurooppalaisella vasemmistolla vielä ole yhteistä näkemystä sosialismista, sanoo Norberto Crivelli.



MARKO KORVELA

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!