Vastavirtafestivaalilla keskustellaan varttitaloudesta

28.02.2011 - 11:22
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Esimerkiksi kännykkäjätti Nokia käyttää runsaasti vuokratyövoimaa tuotantolaitoksillaan Salossa. / Nokia |

Vastavirtafestivaalilla Vanhalla Yo-talolla Helsingissä 5. maaliskuuta on luvassa useita mielenkiintoisia keskusteluja ajankohtaisista poliittisista kysymyksistä.

Kriittinen ay-verkosto on mukana järjestämässä tilaisuutta, jossa pohditaan ammattiyhdistysliikkeen mahdollisuuksia vastata niin sanotun varttitalouden mukanaan tuomiin ongelmiin.

Varttitaloudella viitataan nykykapitalismissa yleiseen ilmiöön tarkastella liiketoimintaa hyvin lyhytjänteisesti kvartaaleittain, neljä kertaa vuodessa. Tästä tulee eräs toinen nykyistä talousjärjestelmää hyvin kuvaava termi, nimittäin kvartaalikapitalismi.

Kun yrityksen tuotantoa ja tuloksentekoa tarkastellaan neljännesvuosittaisella aikajänteellä, on sillä väistämättä vaikutuksia työelämään. Ei ole sattumaa, että erilainen silpputyösuhteet, pätkä- ja etenkin vuokratyö, ovat lisääntyneet tasatahtia varttitalouden nousun kanssa.

Vuokratyöläisen asema huono

Vuokratyötä tutkivan VTM Antti Tanskasen mukaan vuokratyön sääntely käytännössä purettiin vuonna 1994. Tanskanen on muutaman vuoden kestäneiden tutkimustensa aikana löytänyt tukuttain vuokratyöhön liittyviä ongelmia. Palkkaus, työsuhde-edut sekä asema työyhteisössä ovat selkeästi huonommissa kantimissa vuokratyösuhteissa.

Merkittävä ongelmakohta Tanskasen mukaan on myös vuokratyön tekemisen vastentahtoisuus. Useissa kyselyissä on ilmennyt, että keskeinen syy vuokratyön tekemiselle on, ettei vakituista työtä ole tarjolla. Noin 90 prosenttia vuokratyöntekijöistä haluaisi vakituisen työsuhteen.

Tanskanen myös pitää myyttinä sitä, että vuokratyö olisi väylä vakituiseen työsuhteeseen. Tämä toteutuu vain aniharvoin.

Työpaikoista tullut markkinatoreja

Metalli Seiskan puheenjohtaja Pauli Schadrin Tampereelta huomauttaa tuoreessa Näköala-lehdessä, että vuokra- ja muu pätkätyö ei ole enää vain pienten yritysten vitsaus vaan ilmiö on levinnyt kaikkialle – myös valtio- ja kuntasektoreille.

– Työpaikoista on tullut eräänlaisia markkinatoreja, joilla ei koskaan tiedä, kenen kanssa seuraavana päivänä työskentelee. On vaikea uskoa tavallisen työtä tekevän ihmisen kestävän jatkuvaa muutosta, kommentoi Schadrin.

Antti Tanskanen painottaa, että vuokratyöhön liittyviä ongelmia esiin nostamalla vuokratyöntekijöitä ei leimata muita alempiarvoisiksi. Päinvastoin ongelmien esiin nostaminen on edellytys vuokratyöntekijöiden aseman parantamiseen.

Pauli Schadrin ehdottaa ensimmäisenä askeleena vuokratyöläisten aseman parantamiseksi, että työsuojelupiireihin lisätään väkeä valvomaan näitä asioita.

– Vaikuttaa voi myös äänestämällä eduskuntavaaleissa Arkadianmäelle niitä samoja arjen sankareita, joihin me luotamme työpaikoilla ja ammattiosastoissa.

Vastavirtafestivaali, Vanha Yo-talo, lauantaina 5.3. klo 14 – 16:
Ay-liike varttitalouden vastavoimaksi. Johanna Elonen, Sippo Kähmi, Reijo Sutinen, Emmi Tuomi. Järj. Kriittinen ay-verkosto, Oikeutta siivoojille, ammattiosastoja, DSL.

Vastavirtafestivaalin ohjelma

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (4 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.