Vasemmisto-oppositio kamppailee Tampereella entistä terävämmin

30.10.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 40 / 30.10.2009

Tampereella kaupunkilaisten kampanja rantaväylän neuvoa-antavan kansanäänestyksen puolesta on tuonut positiivista säpinää paikallispolitiikkaan, tuumii Suomen kommunistisen puolueen kaupunginvaltuutettu Jari Heinonen.


Aloite kansanäänestyksestä oli valtuuston käsittelyssä viime viikolla, ja siitä äänestettiin kaksi kertaa. Kansanäänestyksen puolustajat kärsivät niukan tappion kummassakin äänestyksessä. Valtuuston luvut olivat lopulta 35-30 rantaväylän kansanäänestyksen järjestämistä vastaan.


Heinonen kertoo, että kansanäänestyksen kannalla olivat SKP:n lisäksi perussuomalaiset sekä sosialidemokraatit. Kannatusta löytyi myös kokoomuksen riveistä. Sen sijaan vasemmistoliitosta Jari Heikkilä ja Sirkkaliisa Virtanen äänestivät kansanäänestystä vastaan. Myös vihreistä valtaosa vastusti kansalaisaloitetta.


Kaiken kaikkiaan Jari Heinosen mielestä tulos oli aika hyvä.


– Kampanja terävöitti Tampereen kunnallispolitiikkaa ja nosti esille periaatteellisia ristiriitoja erityisesti vihreiden kohdalla. Vihreät puhuu paljon kansalaisten osallistumisesta, mutta puolueen johto panee Tampereellakin hanttiin omituisilla perusteilla, sanoo Heinonen. Hänen mukaansa vihreisiin on tarttunut pahalla tavalla kabinettipuolueen tunnusmerkkejä niin paikallisesti kuin valtakunnallisestikin.




Valtuustosopimuksesta kiistaa



Tampereen kaupungissa on neuvoteltu pitkään niin sanotusta valtuustosopimuksesta Oulun mallin mukaan. Sen tavoitteena on rakentaa kova säästöohjelma vuosille 2010-2012. Sopimus sisältää muun muassa korotuksia niin veroäyriin, palvelumaksuihin kuin kiinteistöveroon sekä 45 miljoonan euron säästöt henkilöstökuluissa kolmen vuoden ajalta.


Jari Heinosen mukaan eräs rantatunnelikamppailun seurauksista oli, että kokoomus heitti periaatteellisten erojen takia demarit ja vasemmistoliiton ulos sopimuksesta. XL-ryhmä asetti nimittäin vasemmistolle sopimusehdoksi lomautusten hyväksymisen. Tätä vaatimusta ei vasemmistossa suostuttu nielemään.


Jari Heinonen näkee tilanteessa mahdollisuuksia vasemmiston yhteistyön hedelmälliselle jatkamiselle.


– Kokoomus ajaa myös laman varjolla rakenteellisia uudistuksia. Palvelujen uusliberalistista monituottajamallia ollaan saattamassa uuteen vaiheeseen. Kokoomuksella on kovat piipussa, arvioi Heinonen.


Paljoa myönteistä sanottavaa kokoomuksen masinoimasta sopimuksesta ei Heinonen löydä.


– Demokratian kannalta olisi ollut outo tilanne, mikäli meillä olisi kolmeksi vuodeksi valtuustoa sitova sopimus. Valtuustosta olisi tullut pelkkä kumileimasin.


Nyt näyttää Heinosen mukaan siltä, että Tampereella tullaan myös pitkästä aikaa tappelemaan budjetista. Sosialidemokraatit tulevat Tampereella irtaantumaan valtaa pitävän XL-ryhmän, kokoomuksen ja vihreiden, ajamasta budjettisovusta. Taustalla vaikuttaa SDP:n puoluehallituksen syyskuussa tekemä ohjeistus, jolla pyritään kampeamaan demarien kuntapolitiikkaa linjaan puolueen oppositiopolitiikan kanssa. (TA)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli