Vanhasen-Kataisen osto- ja myyntiliike

25.09.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja juhlanro 35/25.9.2009

Vaalirahoituksen skandaaleille ei näy loppua. Poliittinen korruptio on osoittautunut valtapuolueissa paljon laajemmaksi kuin yleensä on ajateltu. Siihen ovat sotkeentuneet niin ministerit kuin kunnallispoliitikot.


Viimeisimpiä esimerkkejä tästä on nuorisoasuntosäätiön rahojen käyttö pääministeri Matti Vanhasen ja keskustan vaalikampanjoihin ja valtiovarainministeri Jyrki Kataisen saama tuki veroparatiisiyhtiön kautta veroja kiertävältä Mekaanikontalo-yhtiöltä.


Yksittäisten väärinkäytösten ja koplausten ohella on kyse myös rakenteellisesta korruptiosta. Suuri raha on ostanut itselleen mieluisan hallituksen ja sen avulla poliittisen linjan, joka palvelee suuryhtiöiden ja rahamiesten etuja.




Vaalirahoilla ostettu hallitus



Kehittyvien maakuntien Suomen kohua herättäneiden tukirahojen lisäksi porvarihallituksen muodostaminen varmistettiin monien suuryhtiöiden, pankkien ja työnantajien TT-säätiön rahoilla.


Valtapuolueille annetulla tuella rahamiespiirit ovat ostaneet porvarihallitukselta muun muassa seuraavat ratkaisut:


–Työnantajien kela-maksujen poistaminen, jolla tuetaan yrityksiä vajaalla miljardilla eurolla ja heikennetään kansaneläkelaitoksen rahoitusta.


–Suurituloisia suosivat valtion tuloverojen kevennykset ja pääomaverotuksen pitäminen alhaisena.


–Osakkeiden ja rahastoihin sijoittamisen veroetujen laajentaminen, josta hallitus teki esityksen viime viikolla.


–Valmisteilla oleva sijoitusrahastolain muutos, joka helpottaa veronkiertoa ja voi tehdä Suomesta suursijoittajille veroparatiisin.


–Kuntien julkisten palvelujen leikkaaminen ja yksityisten palvelumarkkinoiden laajentaminen mm. palveluseteleillä, kilpailuttamalla ja yksityistämällä.


–Palkankorotusten nollalinjan ajaminen työehtosopimuksiin ja työehtosopimusten yleissitovuuden murentaminen.


–Työmarkkinatuen ja muun perusturvan jäädyttäminen matalalle tasolle.


–Uusien ydinvoimaloiden rakentamislupien ajaminen ja EU:n jarrumiehen rooli ilmastopäästöjen vähentämisessä.


–Valtionyhtiöiden yksityistämisen jatkaminen, mm. Destia ja Raskone.


–Arava-lainoituksen lopettaminen.


–Euroopan unionissa hallitus tukee työaikaa pidentävää direktiiviä ja palveludirektiiviä, joka laajentaisi julkisten palvelujen kilpailuttamista.


–Asemäärärahojen kasvattaminen ja suomalaisjoukkojen osallistuminen Afganistanin Nato-sotaan. Samaan aikaan kehitysyhteistyön määrärahoja leikataan.




Uudet vaalit?



On selvää, että demokratia ei toteudu, kun vaalien tulos ja hallitus on ostettu moraalittomin keinoin ja jopa rikollisesti hankitulla rahalla. Poliittisen kulttuurin rappiota osoittaa se, että valtapuolueet eivät edes harkitse uusien vaalien mahdollisuutta.


Muutoksen tähän menoon voivat tuoda vain parlamentin ulkopuolelta tuleva voimakas kansalaistoiminta, työpaikoilla kasvava kamppailu ja näiden päätöksentekoon nostamat uudet voimat. (TA)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli