Vaaleissa muhii yllätys

09.03.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 10/2007.

Tv-kanava Nelonen arvioi tiistain uutislähetyksessään, että vaaleissa muhii yllätys ja että protesti voi kanavoitua eduskunnan ulkopuolisille puolueille, varsinkin SKP:lle. Samanlaisia arvioita ovat esittäneet monet muutkin vaalikampanjaa seuraavat toimittajat kahdenkeskisissä keskusteluissa. On myös kiinnitetty huomiota nuorten runsaslukuiseen mukanaoloon SKP:n vaalityössä ja -tilaisuuksissa.


Tällaisiin arvioihin onkin perusteita. Katsotaan vain, millainen on yleinen asetelma.


Eduskuntapuolueet muistuttavat toisiaan kuin eltaantuneet marjat. Kaikki ne ovat moneen kertaan pettäneet vanhat lupauksensa hallituksissa, eduskunnassa, kunnalliselimissä ja tupo-pöydissä. Nyt ne esiintyvät kuin "uudestisyntyneinä" ja tarjoavat taas estoitta samoja lupauksia luottaen siihen, että äänestäjien muisti on lyhyt. Kaikki ne ovat valmiita hallitukseen kaikkien kanssa ilman ehtoja.


Verovaroilla ja rikkaiden sponsorien lahjoituksilla eduskuntapuolueet täyttävät sanomalehtien sivut ja tv-kanavien mainostilan markkinoidakseen itseään ja saadakseen äänestäjät harhautetuiksi. Asetelmaa täydentää Yleisradion, MTV:n ja Helsingin Sanomien johdolla harjoitettava, erityisesti SKP:hen kohdistuva syrjintä.


Eriskummallinen episodi on ollut myös valtapuolueiden muka linjapoliittinen riitely SAK:n ja SDP:n ja toisaalta kokoomuksen mainoksista. Sillä on yritetty peittää se tosiasia, että mitään merkittäviä linjaeroja näiden puolueiden kesken ei ole. Toiset teeskentelevät olevansa "duunarien" puolella, toiset teeskentelevät loukkaantunutta "yrittäjien" puolesta.


Tosielämässä työläisiä kilometritehtaalle panevat ja tuotantoa halpamaihin siirtävät suurpääoman edustajat eivät ole ruokaa mässäilevän lihavan kapitalistin karikatyyrejä, vaan tennistä pelaavia ja pyyjahdissa käyviä sliipattuja tyyppejä. He eivät ahmi ruokaa, vaan voittoja, optioita, osakkeita ja muita etuja, kuten suurituloisten verohelpotuksia ja poistettua varallisuusveroa. Ja niitä antavat heille sulassa sovussa SDP, kokoomus, keskusta ja muut eduskuntapuolueet hallituksessa, eduskunnassa, kunnalliselimissä ja tupo-pöydissä. Samoin kuin valitettavasti ay-liikkeen johto.


SDP:n "sinisen maailman tarinoita" -mainosten vihjaama kokoomus on tietysti syyllinen siihen, että yhä useampia palveluja tehdään maksullisiksi ja yksityistetään. Mutta niin ovat myös SDP ja muutkin eduskuntapuolueet Kuntapuitelakikin hyväksyttiin eduskunnassa yksimielisesti. Palvelujen maksullistamista, kilpailuttamista, ulkoistamista, yksityistämistä ja karsimista koskevat ratkaisut kunnissa on tehty suuren yksimielisyyden vallitessa.


Eduskuntapuolueet melskaavat ja teeskentelevät linjaeroja saadakseen valtakirjan huonon politiikan jatkamiseen. Valtajulkisuudessa pieniä poikkeuksia lukuun ottamatta "ääntäkään ei kuulu, paitsi hallitsevien ääni".


Mutta "kun hallitsevat ovat puhuneet, tulevat hallitut puhumaan". Ajattelevia ja kriittisiä äänestäjiä ei voida loputtomiin pettää. Jo riittävät tyhjät lupaukset ja vaalien jälkeen odottavat uudet pettymykset, päättää nyt yhä useampi äänestäjä.


SKP:hen suhtautumisessa tätä ei ole voinut olla huomaamatta. SKP:n radikaalia vaaliohjelmaa, tiukkaa asennetta ja vähin varoin kampanjoivia lahjomattomia ehdokkaita arvostetaan. SKP:tä ovat lähestyneet monen kertaan pettyneet puolueisiin sitoutumattomat ihmiset, tekoja pelkkien sanojen sijasta kaipaavat nuoret ja moninkertaisen petoksen uhreiksi joutuneet eläkeläiset. Mukaan on tullut myös ihmisiä vasemmistoliitosta, vihreistä ja eräistä muista puolueista. Heitä on myös SKP:n ja sitoutumattomien vaaliliiton listoilla ehdokkaina.


Nyt on vaalikamppailussa loppukirin aika. On keskusteltava ihmisten kanssa ja vietävä SKP:n sanoma entistä laajemmalle. On vakuutettava ihmisiä siitä, että SKP:n listoilla oleville ehdokkaille annetut äänet eivät mene hukkaan ja että nyt on ainutlaatuinen tilaisuus viedä rehellinen vasemmistolainen ja punavihreä vaihtoehto eduskuntaan. Sen sijaan moneen kertaan pettäneille puolueille annetut äänet menevät vanhan ja tuoreemman kokemuksen mukaan hukkaan. Otetaan siis kokemuksista vaari, tehdään historiaa. "Ei koskaan on vielä tänään!"



(ES)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli