USA:n ja Israelin ydinasehyökkäys Iraniin uhkaa

26.01.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Lue lisää Tiedonantajasta nro 4/2007.

Maailma on nykyajan historian vakavimman kriisin partaalla. Yhdysvallat on ryhtynyt sotilaalliseen seikkailuun, "pitkään sotaan", joka uhkaa ihmiskunnan tulevaisuutta.


Koskaan ns. Kuuban ohjuskriisin jälkeen ihmiskunta ei ole ollut lähempänä ydinholokaustia, joka saattaa levitä radioaktiivisen laskeuman muodossa suureen osaan Lähi-itää.


On lisääntyvä määrä todisteita siitä, että George W. Bushin hallinto yhteistyössä Israelin ja Naton kanssa suunnittelee ydinsodan aloittamista Irania vastaan – ja mikä irvokkainta – kostona Iranin olemattomalle ydinaseohjelmalle. USA:n ja Israelin sotilaallisen operaation sanotaan olevan "pitkälle kehittyneessä valmiustilassa".




Yli 10 000 iskukohdetta



Eikä kyse ole "vain" rajoitetuista ydinaseiskuista Iranin ydinlaitoksiin, vaan myös laajasta tavanomaisin asein tehtävästä hyökkäyksestä. Wayne White, joka toimi USA:n ulkoministeriön tiedustelu- ja tutkimustoimiston johtavana Lähi-idän analyytikkona maaliskuuhun 2005 asti, sanoo nähneensä osan Iran-suunnitelmista. Hänen mukaansa suunnitelmissa on kyse sodasta, joka voisi horjuttaa Lähi-idän tilannetta vuosiksi eteenpäin.


"Me emme puhu vain kirurgisista iskuista tiettyjä kohteita vastaan Iranissa. Puhumme tien raivaamisesta kohteisiin" tekemällä selvää suuresta osasta Iranin ilmavoimia, sukellusveneitä, laivojen vastaisia ohjuksia, jotka voisivat uhata USA:n kauppa- ja sotalaivoja Persianlahdella, ja ehkä myös Iranin ballistisia ohjuksia, White sanoi.


Pentagonilla on suunnitelmat iskeä yli 10 000 kohteeseen sodan ensimmäisen päivän aikana. Niistä suuri osa ei ole vain sotilaallisia kohteita, vaan joukossa on paljon siviilikohteita.




Kolmannen maailmansodan skenaario



Jos sellainen suunnitelma pantaisiin käyntiin, sota laajentuisi ja luultavasti tempaisisi piiriinsä koko Lähi-idän ja Keski-Aasian alueen. Sota voisi laajentua alueen ulkopuolellekin ja äärimmillään johtaa kolmannen maailmansodan skenaarion toteutumiseen.


Tässä mielessä sotilasliittoumien rakennelma on ratkaiseva. Kiina ja Venäjä ovat solmineet pitkälle menevät sotilaalliset yhteistyösopimukset Iranin kanssa. Iran taas on suoraan tekemisissä konfliktin kanssa. Iranilla on kehittynyt ilmapuolustusjärjestelmä samoin kuin kyky tähdätä USA:n ja sen liittolaisten Irakissa ja Persianlahden maissa oleviin asemiin, kuten viime vuoden sotaharjoitukset osoittivat.


USA-johtoinen merivoimien sijoittaminen tapahtuu kahdella eri näyttämöllä, Persianlahdella ja itäisellä Välimerellä. Itäisen Välimeren militarisointi tapahtuu pääosin Israelin kanssa yhteistoiminnassa olevan Naton johdolla. Syyriaa vastaan suuntautuvaa operaatiota toteutetaan YK:n rauhanturvatehtävän julkisivun takana.


Tässä kontekstissa Libanonin vastainen sota viime kesänä on nähtävä laajemman USA:n laatiman sotilaallisen tiekartan yhtenä vaiheena.


Persianlahdella oleva sotalaivasto on pääosin USA:n komennossa, ja Kanada osallistuu siihen....



ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli