USA valmistelee ydinhyökkäystä Iraniin

13.01.2006 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 2/2006.

Kuten Tiedonantajan pääkirjoituksessa viikko sitten todettiin, Yhdysvallat suunnittelee sotilaallista hyökkäystä Irania vastaan yhdessä Israelin kanssa. Monien kansainvälisen politiikan tarkkailijoiden mukaan hyökkäyksessä on tarkoitus käyttää osittain taktisia ydinaseita. Hyökkäyksen tekosyynä käytetään Iranin ydinvoimaohjelmaa, jonka Iran vakuuttaa olevan yksinomaan rauhanomainen. Hyökkäyksen ajankohdaksi arvioidaan yleisesti maaliskuun loppupuolta.


Hyökkäys, jos se tapahtuu, todennäköisesti laajentaisi Lähi-idän sotaa myös muun muassa Syyrian alueelle.


Hyökkäyksen suunnittelun sanotaan olevan loppuvaiheessaan. Koalitiokumppanit USA, Israel ja Turkki ovat jo tehostetussa valmiustilassa. Erilaisia sotaharjoituksia on pidetty jo vuoden 2005 alkupuolelta saakka. Vastaavasti Iranin asevoimat ovat ennakoineet hyökkäystä pitämällä laajamittaiset sotaharjoitukset Persianlahdella joulukuussa.




Sharonin sairaus ei esteenä



Viime vuoden alkupuolelta saakka Washingtonin, Tel Avivin, Ankaran ja Naton Brysselin-päämajan välillä on tiettävästi ollut käynnissä kiihkeä sukkuladiplomatia. Ja kuten Tiedonantajassa viikko sitten kerrottiin, CIA:n johtaja Porter Goss pyysi äskettäin Ankarassa vieraillessaan Turkin pääministeriä Recep Tayyip Erdogania "antamaan poliittista ja logistista tukea ilmaiskuille Iranin ydin- ja sotilaallisia kohteita vastaan".


Israelin pääministeri Ariel Sharon puolestaan näytti ennen vakavaa sairastumistaan vihreää valoa Israelin asevoimille hyökkäysten aloittamiseen maaliskuun loppuun mennessä. Kaikki israelilaiset viranomaislähteet ovat sanoneet maaliskuun lopun olevan hyökkäyksen aikaraja.


Sharonin joutumisen pois pelistä ei arvioida vaikuttavan Israelin mukanaoloon hyökkäyksessä. Vt. pääministeri Ehud Olmert on jo vihitty yksityiskohtaisesti hyökkäyssuunnitelmiin, ja käytännössä operaatiota johtamaan on nimetty kolmen miehen elin, johon Olmertin lisäksi kuuluvat puolustusministeri Shaul Mofaz ja asevoimien esikuntapäällikkö, kenraali Dan Halutz.


Maaliskuun loppu osuu myös yksiin Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n YK:lle Iranin ydinohjelmasta antaman raportin kanssa.


Nato on tiettävästi siunannut USA:n hyökkäyssuunnitelman, vaikka Naton osallistumisen luonne suunnitelluissa ilmahyökkäyksissä on näihin päiviin asti ollut epäselvä.




"Shock and Awe"



Sotilaallisen operaation eri osat ovat tiukasti USA:n komennossa, ja niitä koordinoivat Pentagon sekä Offuttiin lentotukikohdassa Nebraskassa päämajaansa pitävä USA:n strateginen esikunta (Stratcom).


Israelin toimet suoritettaisiin läheisessä yhteistyössä Pentagonin kanssa. Operaation komentorakenne on keskitetty ja viime kädessä Washington päättää, milloin operaatio aloitetaan.


USA:n armeijalähteet ovat vahvistaneet, että ilmahyökkäys Irania vastaan sisältäisi laajamittaisen ilma-aseen käytön samaan tapaan kuin USA:n "shock and awe" (järkytys ja pelko) -hyökkäyksissä Irakia vastaan maaliskuussa 2003.


Hyökkäyksessä Iranin pariakymmentä ydinkohdetta vastaan käytettäisiin Diego Garcian tukikohdasta tai suoraan USA:sta lentävien B-2-pommittajien koko voimaa mahdollisesti Qatarista tai muualta lähistöltä tulevien F-117-hävittäjien täydentämänä.


Viime marraskuussa USA:n strateginen esikunta järjesti suuren "globaalin iskusuunnitelman" harjoituksen nimeltä "Global Lightening" Se sisälsi samanaikaisen hyökkäyksen sekä tavanomaisia että ydinaseita käyttäen "kuviteltua vihollista" vastaan. Harjoituksen jälkeen Stratcom julisti tehostetun valmiustilan.




Yhteisymmärrys ydinsodasta



EU:n piiristä ei ole kuulunut mitään soraääniä hyökkäyksen suhteen. Washingtonin, Pariisin ja Berliinin välillä ovat käynnissä konsultaatiot. Toisin kuin Irak-hyökkäyksen osalta, jota Ranska ja Saksa diplomaattisella tasolla vastustivat, USA on rakentanut "konsensuksen" Naton piirissä. Joidenkin arvioiden mukaan tämä "konsensus" koskee myös YK:n turvallisuusneuvostoa.


Yhteisymmärrys koskee myös ydinsotaa, joka voisi potentiaalisesti vaikuttaa suureen osaan Lähi-itää ja Keski-Aasiaa.


Kaiken lisäksi joukko etulinjan arabivaltioita on nyt USA:n ja Israelin sotilaallisen projektin hiljaisia kumppaneita. Vuosi sitten marraskuussa 2004 Israelin sotilasjohto tapasi Naton päämajassa Brysselissä Välimeren rantavaltioiden, muun muassa Egyptin, Jordanian, Tunisian, Marokon, Algerian ja Mauritanian sotilasjohtajia. Samaan aikaan myös allekirjoitettiin USA:n ja Israelin välinen pöytäkirja.


Maailman valtamedia on yhtenä kuorona viitannut Iraniin "uhkana maailmanrauhalle". Sodanvastainen liike on osittain nielaissut median valheet. Se tosiasia, että USA ja Israel suunnittelevat Lähi-idän ydinholokaustia, ei ole näkyvästi sodanvastaisen liikkeen tehtävälistalla.




"Rauhanaseet siviilien suojana"



"Kirurgiset iskut" Iraniin aiotaan esitellä maailman yleiselle mielipiteelle keinona estää Irania kehittämästä ydinaseita. Ihmisille kerrotaan, että kyse ei ole sodasta vaan sotilaallisesta rauhaanpakottamisoperaatiosta.


Irania vastaan suunnitellut iskut perustuvat George W. Bushin hallinnon oppiin "ennaltaehkäisevästä" ydinsodasta. Tässä tapauksessa siinä käytettäisiin taktisia ydinaseita, "miniydinaseita".


USA:n senaatin 2003 tekemän päätöksen mukaan taktisten ydinaseiden uuden sukupolven käyttämistä voidaan nyt harkita "siviilien suojaamiseksi". Bushin hallinnon virkamiehet selittävät, että miniydinaseita tarvitaan uskottavana pelotteena "roistovaltioita" ja "terroristeja" vastaan. Miniydinaseet esitellään keinona rakentaa rauhaa ja estää "oheisvahingot". Ne selitetään harmittomiksi siviileille, koska ne räjähtävät maan alla.


Miniydinaseilla hämärretään ero tavanomaisten aseiden ja ydinaseiden välillä. Miniydinaseet eivät enää ole perinteisten ydinaseiden tavoin viimeisen keinon aseita. Samalla hämärretään miniydinaseiden tuhoisat vaikutukset siviileille muun muassa radioaktiivisen laskeuman muodossa. Näiden pommien räjähdysvoima on noin kolmannes Hiroshiman pommin räjähdysvoimasta.



ERKKI SUSI




* * *


Lähteitä mm: William Arkin: Not Just A Last Resort? A Global Strike Plan, With a Nuclear Option, The Washington Post,15.5.05; Al Jazeera: U.S. plan to attack Iran detailed 2.1.06; Der Spiegel: The US and Iran: Is Washington Planning a Military Strike?, 2.1.06; Michel Chossudovsky: Nuclear War against Iran, www.globalresearch.ca, 4.1.06.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli