USA lisää joukkoja Irakissa

18.09.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 34/18.9.2009

Vastoin yleistä luuloa USA ei ole vetäytymässä Irakista vaan lisäämässä joukkoja siellä, muistuttaa yhdysvaltalainen sosiologian professori ja Irak-asiantuntija Michael Schwartz.


Pois vedettyjen armeijan yksiköiden tehtäviä ovat ottaneet haltuunsa pahamaineiset yksityiset "sopimuskumppanit" ja niiden palkkasoturit. Niitä on pestattu valtavista rahasummista ylläpitämään USA:n vahvaa läsnäoloa maassa.


Yksityisten palkkasoturifirmojen kustannukset ovat huomattavasti suuremmat kuin sotilaiden, jotka ne korvaavat. Eli USA:n läsnäolon miesvahvuudet ja kustannukset menevät ylöspäin, ei alaspäin.


Ylivoimaisesti suurin osa yksityisten yhdysvaltalaisten firmojen palkollisista on näiden firmojen USA:n puolustus- ja ulkoministeriöiden kanssa tekemien sopimusten pohjalta palkkaamia "kolmansien maiden kansalaisia". Monissa Irakin osissa työttömyys on 60 prosenttia, mutta firmojen luomia uusia työpaikkoja ei anneta työttömille irakilaisille.


Ja ikään kuin sen alleviivaamiseksi, että käynnissä ei ole USA:n läsnäolon supistamisprosessi, sotilaita korvaavien "kolmansien maiden kansalaisten" vaaditaan puhuvan englantia. Sen sijaan heidän ei tarvitse puhua arabiaa. Kulttuuri-imperialismi siis jatkuu, mitään pyrkimystäkään USA:n läsnäolon sulauttamiseen irakilaiseen kansalaisyhteiskuntaan ei ole.


Todellisuudessa tämä ja monet muut toimet tähtäävät irakilaisten pakkointegroimiseen USA:n globalisoituun komentoon. Eli kyse on USA:n hallituksen pitkän tähtäimen pyrkimyksestä kolonisoida Irak.


Muutenkin Irak on USA:n sinne istuttaman nukkehallituksen johdolla muuttunut jälleen tyylipuhtaaksi poliisivaltioksi, jossa kidutukset, teloitukset ja muut ihmisoikeusrikkomukset ovat arkipäivän rutiinia. Vankilat ja pidätyskeskukset ovat täynnä kodeistaan ja kaduilta siepattuja miehiä, naisia ja 11-vuotiaita tai sitä vanhempia lapsia.


USA liittolaisineen väitti tuovansa Irakiin vapauden ja demokratian. Se, kuten kaikki muutkin perustelut hyökkäykselle, on osoittautunut valheeksi.



ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli