Työpaikat ja Destia Pardian huolena

23.10.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 39 / 23.10.2009

Valtion henkilöstön palkansaajajärjestö Pardia osoitti keskiviikkona mieltään Eduskuntatalolla Helsingissä. Pardia on huolissaan hallituksen tekemistä valtion talousarvion leikkauksista, jotka voivat liiton mukaan johtaa lomautuksiin ja irtisanomisiin. Liitto vaatii, että eduskunta lisää budjettiin puuttuvat henkilöstön palkkarahat. Tällä hetkellä henkilöstö- ja talousresurssien puuttumisen vuoksi ei säädettyjä tehtäviä kyetä kaikkialla suorittamaan.


Hallitus pitää itsepäisesti kiinni tuottavuusohjelmaan, joka ajaa Pardian mukaan valtion virastot mahdottomaan tilanteeseen. Hallitus esittää ensi vuodelle 2 400 henkilötyövuoden vähennyksiä ja aikoo esittää toimintamenoja leikattavaksi 56 miljoonalla eurolla. Valtaosa toimintamenoista valtaosa on työvoimakustannuksia. Myös jo sovittuihin palkkoihin on jätetty budjetoimatta noin 40 miljoonaa euroa.




Valtion työnantajarooli muutoksessa



Kyselyn mukaan tällä hetkellä jopa kolmasosa Pardian 60 000 jäsenestä pelkää menettävänsä työpaikkansa. Epävarmuus on lisääntynyt selvästi 2000-luvun puolivälistä lähtien. Liiton arvion mukaan epävarmuuden kasvu on suoraa seurausta valtion tuottavuusohjelmasta, yksityistämisistä ja muista valtion toimista, joiden seurauksena väkeä on vähennetty työpaikoilla.


– Hallituksen toimenpiteet työllisyyden edistämiseksi ovat jyrkästi ristiriidassa puheiden kanssa. Valtion on huolehdittava työllisyydestä ja hallituksen elvytystoimet on kohdennettava uusien työpaikkojen luomiseen ja nykyisten ylläpitoon, huomauttaa Pardian puheenjohtaja Antti Palola.


Myös JHL:n puheenjohtaja Tuire Santamäki-Vuori on huolissaan valtion työnantajaroolissa tapahtuneesta muutoksesta huonompaan suuntaan. Hänen mukaansa valtion tuottavuusohjelma sekä henkilöstömenojen leikkaukset ovat heikentäneet kansalaisten peruspalveluja, kun työntekijöitä alkaa olla liian vähän suhteessa tehtäviin.


Jos hallituksen budjettiesitys menee sellaisenaan läpi, kasvaa Santamäki-Vuoren mukaan työttömyys entisestään. JHL vetoaakin kansanedustajiin, joilla on vielä mahdollisuus lisätä rahaa valtion henkilöstömenoihin budjettikäsittelyn aikana.




Tuomio Destian irtisanomisille



Pardia tuomitsee myös Destian (ent. Tieliikelaitos) suunnitelmat 250 työntekijän irtisanomisesta.


– Kulunut vuosi on ollut Destialle poikkeuksellisen raskas. Runsas viikko sitten eduskunta antoi siunauksensa Destian myymiselle. Nyt tulleet uutiset vaarantavat henkilöstön työmotivaation lopullisesti, sanoo Antti Palola.


Perusteluna väen vähentämiselle on esitetty yhtiön kannattavuuden ja kilpailukyvyn turvaamista. Näitä perusteluja Palola ei niele.


– Näyttää pahasti siltä, että väen vähentämisen tavoitteena on vain ja ainoastaan laittaa Destia myyntikuntoon.


Palolan mukaan tällainen toiminta on erittäin huonoa elvytyspolitiikkaa.


– Valtion toiminta omistamassaan yhtiössä saa aikaan mahdollisesti satoja uusia työttömiä. Näistä suuri osa asuu vielä alueilla, joilla työllisyystilanne on jo ennestään heikko, huomauttaa Antti Palola.


Destiassa työskentelee noin 3 000 työntekijää, josta pardialaisia on lähes 600. (TA)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!