Turun leikkaukset ja lomautukset tuomittiin

05.06.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 22 / 5.6.2009

Samaan aikaan kun valtuusto valmistautui tekemään leikkauksia ja lomautuksia, lähti äänekäs ja näyttävä joukko Turun torilta liikkeelle.



Noin kolmesataa mielenosoittajaa kokoontui maanantaina kauppatorin kulmalle, josta marssittiin kaupungintalolle. Mielenosoittajilla oli luvat ja paperit kunnossa, kunnes poliisi tuli ja veti muovinauhan valtuuston oven eteen - toki äänestyspaikalle tien turvatakseen. Tässä vaiheessa mielenosoittajien monisatapäinen joukko vyöryi useita metrejä lähemmäs ovea kuin poliisin suojeluksessa. Mutta etäisyys päättäjiin jäi. Valtuutetut jäivät turvaan poliisinauhan toiselle puolelle - kuin peläten kansaa.



Värikkäät liivit kertoivat monien ay-ryhmien mukanaolosta: Tehyn punaiset, Superin siniset, opettajien keltaiset ja JHL:n oranssit liivit, Tehyn kymmenet punaiset ilmapallot, suuri määrä monenvärisiä plakaatteja ja banderolleja toivat mielenosoituksen näyttävästi esille kaupungin keskustassa.




Päättäjät


vain päivittelivät




Kun mielenosoittajat saapuivat perille, valui hitaasti joukko päättäjiä pihalle. Surkuttelu, valittelu, lohduttelu ja voimien toivottelu olivat päällimmäiset huomiot.


Kokoomuksen ryhmän pj. Minna Arve, joka on myös terveydenhuollon ammattilainen, suri hätäjarrutusta kuten myös RKP:n terveyskeskuslääkäri Terhi Vörlund-Wallenius. Kumpikin perusteli ja puolusteli säästösuunnitelmaa ja sen tarpeellisuutta "kun kaupungin pitää säästää".



Yksikään ei vastannut kylttien kysymyksiin, kuka päätti miljoonista jotka nyt on hävitty pörssissä!


Sen sijaan vihreiden meppiehdokas, kulttuurilautakunnan pj Elina Rantanen suri, miten "ei ole ollenkaan kivaa tulla tänne..." Mielenosoittajat kokivat sen moitteena ja vastasivat siihen samalla mitalla.



Demarien ryhmästä Jarmo Rosenlöf lupasi "ettei lomautuksia ole enää ensi vuonna tiedossa!" Mikä lupaus, totesi moni, sillä verotulojen laskun ja laman jatkumisen myötä on povattu ensi vuoden olevan entistä pahempi kunnan taloudessa."




Kansanliikkeisiin


vauhtia




Samassa rintamassa olivat mukana myös mm. Pro Terveyskeskus -liike ja Turun Seudun Asukasyhdistys. Banderollit, joissa puututtiin kirjastojen alasajoon ja Turun asuntopolitiikkaan, olivat myös näkyvästi esillä.



Kaupunginhallitus on viikon kuluttua käsittelemässä uudelleen omistajapolitiikkaa, josta käytiin maanantaina silmiinpistävän säyseä lähetekeskustelu. Valtuustoryhmien välinen konsensus heijastuu selvästi. Yleisesti ottaen valtuustossa oltiin valmiit hyväksymään kaupungin talouden tasapainottamiseksi lukuisien kiinteistöjen myynnit, mikä milläkin perusteilla. Listalla on kouluja, päiväkoteja, terveysasemia, kirjastoja - kaikki aloja, joissa kaupunki kuitenkin toteuttaa lakisääteisiä toimia. Lopputuloksena on toimien ulkoistamista, koulujen keskittämistä ja terveysasemien toimien lakkauttamisia.




Mielenosoitukset


jatkuvat




Kesän ajaksi Turku sulkee yhteensä kymmenen terveysasemaa. Kuudella ovet pysyvät kiinni vuoden loppuun, joten vääjäämättä palvelut huononevat. Väki ohjataan nyt muutamalle terveysasemalle, joissa ei varmaan vältytä ruuhkilta ja jonoilta syksylläkään.



Tiedossa on samaan aikaan jo käynnistetty valmistelutyö, jolla tähdätään koko päivystystoiminnan yksityistämiseen. Näin siitäkin huolimatta, että kaupungilla on sopimus TYKS-piirin kanssa yhteispäivystykseen siirtymisestä TYKS:n uusiin tiloihin, kun ne valmistuvat.



Nyt päivystyksen lääkärit ovat MedOnen väkeä. Ja hintaa on tullut jo runsaasti yli budjetoidun, toteavat asian tarkkaan tuntevat.



Niin omistajapolitiikka kuin kaupungin koko henkilöstöpolitiikka hipovat jo laillisuuden rajoja.


Tiettävästi asukkaat ovat jo konsultoineet ARA:lta lausuntoa siitä, voiko kaupunki korottaa jatkuvasti vuokria samalla kun se tulouttaa kertyvät pääomat kaupungin kassaan. Kyse on rahoista, joita on koottu peruskorjauksiin.



Henkilöstöpolitiikassa on ilmennyt myös uusia kummajaisia. Rakennemuutosten yhteydessä, kun sosiaali- ja terveystoimi yhdistettiin, yhdistettiin myös palkanlaskenta. Nyt on paljastunut, että täysin keskenään vastaavaa työtä tekevät työntekijät ovat vuosia saaneet täysin eritasoista palkkaa: terveydenhuollon palkanlaskijoiden palkkataso on noin 20 % huonompi kuin sosiaalitoimen palkanlaskijoilla. Mitään suunnitelmia asian korjaamiseksi ei ole.



Maanantaina 8.6. kokoonnutaan kaupunginhallituksen kokouksen aikaan kävelykadulle klo 17 Puolalankadun kulmaan. Silloin kokouksessa käsitellään mm. kiinteistöjen myyntiasioita.



Seuraavana ma eli 15.6. on uudelleen mielenosoitusmarssi kaupungintalolle torilta. (KK)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli