Turkulainen opiskelija päihitti sossun

16.10.2015 - 15:00
(updated: 17.12.2015 - 16:30)

Turkulainen yliopisto-opiskelija Camilla Kantola myhäilee tyytyväisenä. Kantola sai syyskuun lopulla kirjeen, jossa todetaan hänen voittaneen Turun sosiaali- ja terveyslautakunnan yksilöjaoston hallinto-oikeudessa.

– Olin viime syksynä hakenut todistetusti töitä ja ilmoittautunut työnhakijaksi TE-toimistoon opiskelijana, mutta toimeentulotukeani alennettiin silti 20 %. Sosiaali- ja terveyslautakunnan yksilöjaosto vahvisti päätöksen. Turun hallinto-oikeus on nyt päättänyt, että tämä oli laitonta, kertoo Kantola.

Päätös tarkoittaa käytännössä, että toimeentulotuen alennus opiskelijalta, joka on hakenut töitä ja pystyy osoittamaan sen, ei ole laillinen, vaikka sosiaalityöntekijä tai lautakunta niin vakuuttaisi.

– Tämä on tärkeä tieto kaikille toimeentulotuen saajille, jotka ovat hakeneet töitä ja joiden toimeentulotukea on silti leikattu: valittakaa hallinto-oikeuteen. Ehkä käytäntö saadaan muuttumaan siten. Voin auttaa tarvittaessa, lupaa Kantola.

Lautakunnalta selkeästi lainvastainen päätös

Camilla Kantolalla on myös terveisiä sosiaali- ja terveyslautakunnan yksilöjaoston jäsenille

– Olette pitäneet yksimielisellä päätöksellänne voimassa selkeästi lainvastaisen päätöksen. Lainvastaista päätöstä tukeneessa yksilöjaostossa oli jäseniä ainakin kokoomuksesta, perussuomalaisista, vasemmistosta, SDP:stä ja vihreistä. Yksikään ei kyseenalaistanut päätöstä millään tavalla. Näissä kaikissa puolueissa on syytä pohtia vakavasti, mikä meni pieleen ja miten jatkossa välttää vastaava.

Kantola korostaa, että lautakuntien jäsenet ovat valta-asemassa. Päätöksillä on todellista merkitystä vähävaraisten turkulaisten toimeentuloon ja elämän edellytyksiin. Lain puolelle asettuminen on Kantolan mielestä vähintä, mitä päättäjät voivat tehdä.

– Kaikki eivät jaksa tai tiedä vaatia oikeuttaan hallinto-oikeudesta asti. Sanktioita lainvastaisista päätöksistä ei myöskään ole, mikä kannustaa lain rikkomiseen jatkossakin. Lainvastainen päätös ei kuitenkaan ole mikään merkityksetön asia. Se rikkoo kuntalaisen luottamusta omien oikeuksiensa toteutumiseen. Tukemalla lainvastaista päätöstä jokainen lautakunnan yksilöjaoston jäsen on siis mukana heikentämässä kuntalaisten uskoa yhteiskunnan oikeudenmukaisuuteen ja kurjistamassa vähävaraisimpia kuntalaisia laittomasti.

Turun hyvinvointitoimialan työntekijöiden asema toimeentulotukipäätösten tekijöinä on sekin Kantolan mielestä tärkeä.

– Kannattaa tutustua lakiin huolella. Jatkossa ei kannata nauraa asiakasta hiljaiseksi, kuten minun tapauksessani reagoitiin, jos asiakas kokee oikeuksiaan loukatun. Asiakas voi olla jopa oikeassa, Kantola sanoo.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.