"Toisenlainen, sosialistinen maailma on mahdollinen"

17.11.2006 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Lue lisää Tiedonantajasta nro 42/2006.

Lissabonissa viime viikonvaihteessa kokoontuneet kommunististen puolueiden edustajat varoittavat sodan ja uusliberalismin vaaroista. Samalla ne korostivat kansojen mahdollisuuksia haastaa imperialismi ja avata tie toisenlaiseen kehitykseen, kohti rauhaa ja sosialismia.


Tapaaminen oli askel eteenpäin kommunististen puolueiden kansainvälisen yhteistyön kehittämisessä. Tällä kertaa tehtiin myös yhteisiä päätöksiä, jotka kirjattiin kahteen lausumaan ja lehdistötiedotteeseen.


Vuodesta 1998 alkaen vuosittain Ateenassa pidetty tapaaminen pidettiin nyt ensi kertaa muualla. Tapaamiseen osallistuivat 63 kommunistisen ja työväenpuolueen edustajat, minkä lisäksi 17 puoluetta lähetti kirjallisen tervehdyksen




Uhkia ja mahdollisuuksia



Kolmipäiväisen tapaamisen teemoina olivat kansainvälisen tilanteen uhkat ja mahdollisuudet, imperialismin strategia ja energiakysymys, Latinalaisen Amerikan kokemukset sekä sosialismin näköalat.


– Tämä tapaaminen osoittaa, että kommunistinen liike ei ole tuomittu taantumaan, kuten "luokkataistelun päättymisen" ideologit julistavat. Kommunistisille puolueiden ja niiden kansainvälisen yhteistyön voimistamiselle ei ole vain tilaa vaan se on välttämätöntä, totesi Portugalin kommunistisen puolueen pääsihteeri Jerónimo de Sousa tapaamisen yhteydessä järjestetyssä joukkokokouksessa.


– Kapitalismi on kyennyt löytämään uusia voimavaroja. Päivä päivältä on kuitenkin selvempää, että se ei ole vain kyvytön ratkaisemaan ongelmia vaan uhkaa entistä laajempia väestöryhmiä ja koko ihmiskunnan olemassaoloa.


Tapaamisessa hyväksytyssä vetoomuksessa sotaa ja uusliberalismia vastaan todetaan, että kasvava eriarvoisuus ja epäoikeudenmukaisuus kulkevat käsi kädessä sodan ja alistamisen kanssa.


Kuuban kommunistisen puolueen kansainvälisen osaston johtaja Fernando Barciela muistutti, että asevarusteluun kulutetaan vuodessa 1 000 miljardia dollaria samaan aikaan kun yli 800 miljoonaa ihmistä elää nälässä. Toiset 1 000 miljardia tuhlataan kaupalliseen mainontaan samaan aikaan kun maailmassa on 860 miljoonaa lukutaidotonta.




Latinalaisen Amerikan esimerkki



Tavallisten ihmisten jokapäiväisiin tarpeisiin perustuva joukkomittainen osallistuminen on vasemmiston etenemisen ratkaiseva tekijä, korosti Etelä-Afrikan kommunistisen puolueen pääsihteeri Blade Nzimande.


Erityisesti Latinalaisen Amerikan kehitys osoittaa, että ei ole mitään syytä alistua Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen imperialismin hyväksi muuttuneisiin voimasuhteisiin. Kuuba on selviytynyt monista vaikeuksia, bolivarinen vallankumous etenee Venezuelassa, Boliviassa kansallistetaan energiavaroja, Brasiliassa Lulan ja kommunistit voittivat vaaleissa ja USA:n ajamalle vapaakauppamallille on kehittynyt reaalisia vaihtoehtoja.


USA:n hallitsemaa maailmanjärjestystä voivat haastaa myös uudenlaiset liittoutumat Kiinan, Intian, Brasilian ja Etelä-Afrikan kaltaisten maiden kesken, arvioi muun muassa Intian kommunistisen puolueen (marxilainen) edustaja....



YRJÖ HAKANEN

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli