Toimeentulotuki ainoa henkireikä

29.07.2015 - 11:53
(updated: 16.10.2015 - 10:39)

Hallitusohjelmaan kaavailtu eläkkeensaajien asumistuen poistaminen vaikuttaa noin 100 000 eläkeläiseen, joista suurin osa on 750 euron takuueläkkeellä eläviä naisia. Monien kohdalla kuukausittainen menetys on jopa 150 euroa, jonka johdosta he joutuvat marssimaan kuntien sosiaalipalvelujen toimeentulotukiluukulle.

– Hallituksen päätös koskee juuri toimeentulotuen rajamailla olevia ihmisiä, eli hallituksen päätös poistaa eläkkeensaajien asumistuki lähtee aivan väärästä päästä, kun suuriin eläkkeisiin ei kosketa, mutta pieniin eläkkeisiin kosketaan asumistuen poiston muodossa. Tämä on aivan väärin ja kohtuutonta, kertoo Nokian Eläkeläiset ry:hyn kuuluva Herkku Hernesniemi.

Ei varaa asua kotona

Esimerkkilaskelmamme osoittaa, miten eläkkeensaajan asumistuen poistuminen vaikuttaa, kun se liitetään yleiseen asumistukeen.

Takuueläke on 750 euroa kuukaudessa. Henkilö maksaa vuokraa asunnostaan 550 euroa. Eläkkeensaajan asumistuki on esimerkkitapauksessa 434,56, mutta kun se liitetään yleiseen asumistukeen, on asumistuen määrä 314,40. Pudotus on kuukaudessa 120,16.

Lisäksi hallitus kaavailee muita maksureikiä, kun omavastuu lääkkeisiin nousee 45 euroon per lääke. Monilla eläkeläisillä on keskimäärin kolmesta neljään eri lääkettä, joten he joutuvat maksamaan 180 euroa pienistä tuloistaan.

– Yhteiskunnan yleinen trendi on se, että ikäihmiset asuvat yhä pidempään kotonaan. Nyt hallituksen kaavaileva eläkkeensaajan asumistuen poisto vaikuttaa kotona asumiseen; ikäihmisillä ei ole varaa asua kotonaan, pohtii Turun Työväen Eläkeläiset ry:n jäsen Kaija Kiessling.

Kun toimeentulotuki on ainoastaan väliaikainen ratkaisu, tulee monesta eläkeläisestä sosiaalitoimen vakituisia asiakkaita.

Suurmielenosoitus Helsingissä 22.8.

Eläkeläisten paikallisjärjestöt ovat päättäneet, miten he lähtevät joukolla Helsingissä järjestettävään suurmielenosoitukseen elokuun 22 päivä. Tällä hetkellä suurmielenosoitukseen on lähdössä kymmeniä linja-autoja eri paikkakunnilta.

Joukkovoima-blogi >>>

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (3 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.