Tamglassin pääluottamusmiehen työsuhde purettiin

26.08.2005 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja:

Tampere (TA) Tamglass Engineeringin pääluottamusmiehen Asko Aution työsuhteen purku suututti metallityöläiset Tampereella ja muualla Pirkanmaalla. Tamglassin väki marssi ulos maanantaina, tiistaina ulosmarsseihin osallistui noin tuhat metallityöläistä ja vastalauseen ilmaisut jatkuvat.


Kesästä saakka jatkuneet palkkaerimielisyydet piti tuoda tiistaina työntekijä- ja työnantajaliittojen välisiin neuvotteluihin. Niihin ei kuitenkaan päästy, koska Tamglass purki maanantaina pääluottamusmiehen työsuhteen.


Aution mielestä ongelmavyyhdin taustalla on työantajan toteuttama uuden palkkausjärjestelmän soveltaminen. Metalliliiton näkemys on, että Tamglassissa sovellettu palkkamalli ei ole työehtosopimuksen mukainen.


Työsuhteen purkaminen on selkeä hyökkäys työntekijöiden edunvalvontaa ja neuvottelujärjestelmää vastaan. Metallin ammattiosasto seiskan puheenjohtajan Petri Laitisen näkemys on, että työnantaja yrittää nyt tietoisesti ajaa ay-liikettä alaspäin.




Taustalla haluttomuus käydä neuvotteluja



Työnantajapuoli syyttää Autiota kehotuksista hidastaa työtahtia neuvottelukeinona ja pääluottamusmiehen aseman väärinkäyttämisestä. Autio kiistää nämä väitteet ja toteaa työsuhteen purkamisen liittyvän työnantajan haluttomuuteen käydä todellisia palkkaneuvotteluja.


Työsuhteen purkutilanteessa mukana ollut Tamglassin työsuojeluvaltuutettu vahvistaa, että mitään työnantajapuolen aiemmin väittämiä henkilökohtaisia syitä purkuun ei ollut, joten Tamglassin johdon piti keksiä syyksi työtahdin jarruttaminen. Työsuhde purettiin ilman irtisanomisaikaa.


Tamglass Oy:n henkilöstöpäällikkö Stiina Engqvistin mukaan työsuhteen purkuun on "vakavia syitä", jotka eivät liity hänen asemaansa luottamusmiehenä, vaan rikkomukseen jonka hän on tehnyt työnantajaa kohtaan. Työnantajan ilmoituksessa syyksi todettiin "työnantajan edun vastainen toiminta ja siitä johtava täydellinen luottamuspula".


Tarkempia selvityksiä ei työnantajaosapuoli vielä tässä vaiheessa halunnut antaa.




Jatkotoimia ja solidaarisuutta



Metallityöväen ammattiosasto 7:stä kerrotaan, että asia menee loppuviikolla Metalliliiton isojen ammattiosastojen yhteiskokoukseen, jossa päätetään jatkotoimista. Rakennusliiton ja Paperiliiton puolelta on oltu yhteyksissä Seiskaan ja ilmaistu valmius solidaarisuustoimiin tarvittaessa.


Metso Mineralsinnoin 400 työntekijää marssi ulos työpaikaltaan tiistaina puolilta päivin vastalauseena Tamglassin pääluottamusmiehen työsuhteen purkamiselle. Metallin isot osastot päättävät jatkotoimista lähipäivinä.


Metso Mineralsin varapääluottamusmies Marko Svärd sanoo, että ulosmarssipäätös tehtiin välittömästi.


– Tämä on Tamglassin johdolta selvästi laiton teko, mitään todellista syytä työsuhteen purkuun ei ole, hän toteaa.


Metallialan työntekijöiden ulosmarssit Tampereella jatkuivat myös keskiviikkona. Työpaikaltaan poistuivat keskiviikkona aamulla Bronto Skyliftin noin 80 työntekijää. Iltapäivällä ulosmarssiin liittyivät muun muassa Tammermaticin, Lokomek Oy:n, Katsa Oy:n ja Laatukoneistus Oy:n työntekijät. Metalliliiton jäsenet, kaiken kaikkiaan noin 500 työntekijää, lakkoilivat päivän mittaan kahdesta neljään tuntia.


Useilla työpaikoilla on kokouksia loppuviikolla ja ensi viikon alussa. Perjantaina metallin suuret ammattiosastot kokoontuvat Hyvinkäälle. Kokouksessa tullaan ottamaan kantaa myös Tamglassin pääluottamusmiehen työsuhteen purkuun.


Ulosmarsseja saattaa Pirkanmaan lisäksi tapahtua muuallakin maassa.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli