"Tämän on loputtava!"

03.08.2014 - 17:04
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
ICAHD:n edustaja Syksy Räsänen puhumassa Näpit irti Gazasta -mielenosoituksessa eduskuntatalolla. / MH |

Israelin hyökkäyksessä Gazaan on kuollut palestiinalaisia yli 900, valtaosa siviilejä. Israelilaisia on kuollut 37 sotilasta, lisäksi Israelin puolella on kuollut 3 siviiliä, totesi viime lauantaina Näpit irti Gazasta –mielenosoituksessa puhunut Syksy Räsänen. (Sen jälkeen sodassa kuolleiden määrä on kasvanut: palestiinalaisia on kuollut jo yli 1 400 ja israelilaisia noin 60. )

Miehitystä ylläpitävä väkivalta ei jatku vain Gazassa, vaan myös Länsirannalla, missä on tapettu vähintään 10 palestiinalaista Gazan hyökkäyksen alettua, heistä vähintään seitsemän viime päivinä.

Hyvä uutinen on se, torstaina Länsirannalla oli isoin mielenosoitus vuosikymmeniin: kenties kymmenentuhatta, kenties kaksikymmentätuhatta, kenties enemmän, palestiinalaista lähti marssimaan Ramallahista Jerusalemiin. Marssijat pysäytettiin Qalandian tarkastuspisteellä, missä Israelin sotilaat tappoivat kaksi ja haavoittivat yli 200 mielenosoittajaa.

Hyökkäyksiä siviilikohteisiin

Israel on toistuvasti hyökännyt siviilikohteisiin, sekä umpimähkäisesti että tarkoituksella. Samaan aikaan palestiinalaiset ryhmät ovat ampuneet umpimähkäisiä raketteja, joista osa tarkoitettu siviilikohteisiin.

Israel on hyökännyt YK:n tiloihin: vähintään 92 YK:n rakennusta on vaurioitunut. Gazan 13:sta sairaalasta kuusi on vakavasti vaurioitunut ja yksi on tuhottu. Israel on myös tuhonnut ainakin 13 ambulanssia. Viime yönä Israel ampui Beit Hanounin sairaalaa, jossa oli kaksi ruotsalaista ihmisoikeustarkkailijaa paikalla, läpi yön, kuuteen asti aamulla. Tänään kahdeksalta tuli voimaan 12 tunnin tulitauko, jonka aikana Israelin armeija on kuitenkin ilmoittanut jatkavansa tunnelien tuhoamista.

YK tutkii sotarikoksia

Israelin hallitus ja sen tukijat ovat yrittäneet oikeuttaa iskuja siviilikohteisiin väittämällä, että Hamas käyttää niitä sotilastoimiin. Onkin tullut esille kaksi tapausta, joissa YK:n pakolaisjärjestö UNRWA:n kouluihin on ollut varastoituna aseita. Yhden osapuolen rikkomukset eivät kuitenkaan oikeuta toisen osapuolen rikkomuksia.

On myös syytä mainita, että 2008-2009 Israelin Gazan hyökkäyksen jälkeen YK:n asettama Richard Goldstonen tutkimusryhmä ei löytänyt ainuttakaan tapausta, jossa palestiinalaiset olisivat käyttäneet ihmiskilpiä, sen sijaan Israelin miehitysjoukot tekivät kyllä niin, ja ovat tehneet tälläkin viikolla Länsirannalla.

Nykyisen hyökkäyksen aikaisiin väitteisiin saadaan toivon mukaan tarkempaa selvyyttä, koska YK:n ihmisoikeusneuvosto päätti 23.7. muodostaa tutkimuskomission tutkimaan ihmisoikeusrikkomuksia miehitetyillä alueilla.

Tässä yhteydessä YK:n ihmisoikeuskomission miehitettyjen palestiinalaisalueiden erikoisraportoija Makarim Wibisono totesi, että palestiinalaisilla on oikeus vastustaa miehitystä, mutta se ei oikeuta iskuja siviilikohteisiin. Toisaalta hänen mukaansa raketti-iskut eivät oikeuta Israelin kohtuutonta hyökkäystä Gazaan.

EU:n tekopyhyys

YK:n ihmisoikeusneuvostossa on 47 maata. Vain yksi äänesti tutkimuskomission muodostamista vastaan: Yhdysvallat. Mutta 17 jäsentä äänesti tyhjää, mukaan lukien kaikki neuvostossa olevat Euroopan valtiot. Toistan: yksikään eurooppalainen valtio ei tukenut sitä, että YK:n ihmisoikeusneuvosto asettaisi riippumattoman kansainvälisen ryhmän tutkimaan sotarikoksia Gazassa ja Länsirannalla.

Italia puhui EU:n puolesta, ja selitti, että EU ei voinut tukea ehdotusta, koska siinä ei tuomittu rakettien ampumista Gazasta. Päätöksessä kuitenkin tuomittiin kaikki iskut siviilejä vastaan, ja erityisesti mainittiin että tämä koskee kahden israelilaiseen siviilin tappamista raketeilla.

Tämä ei kuitenkaan riitä EU:lle. Ulkoasianneuvoston kokouksessa 22.7. EU vaati, että kaikki palestiinalaiset aseelliset ryhmät luopuvat aseista, mutta Israelia ei edes vaadittu lopettamaan nykyistä hyökkäystään. Siis päinvastoin kuin YK:n ihmisoikeusneuvosto, joka tuomitsi miehityksen ja tunnusti oikeuden vastarintaan, samalla kun tuomitsi kaikki iskut siviilejä vastaan.

Onko suurempaa tekopyhyyttä kuin se, että EU esiintyy neutraalina osapuolena ja vaatii miehityksen alla olevaa kansaa lopettamaan vastarinnan, samalla kun se aseistaa miehittäjää?

Suomen asekauppa Israelin kanssa

EU:n lausunnossa oli hyviäkin puolia, kuten vaatimus Gazan saarron välittömästä lopettamisesta. Mutta siinä oli sama ongelma kuin EU:n kaikissa Israelin/Palestiinan tilannetta koskevissa lausunnoissa: niissä ei ehdoteta mitään toimia sen varmistamiseksi, että Israel noudattaisi niitä.

EU on Israelin suurin kauppakumppani, ja se voisi painostaa Israelia niin halutessaan. EU on siirtymässä tähän, mutta liian hitaasti. EU:n pitäisi tehdä kolme asiaa viipeettä: jäädyttää EU:n ja Israelin välinen assosiaatiosopimus, kieltää siirtokuntatuotteiden tuonti EU:hun ja lopettaa asekauppa Israelin kanssa.

Kaksi viimeistä asiaa ovat sellaisia, mitä Suomi voi tehdä itsekin, odottamatta EU:ta. Suomi tukee Israelin sotateollisuutta hankkimalla aseita Israelista, pelkästään tänä vuonna yli 50 miljoonan euron edestä. Eikä tuki ole jäämässä vain hankintoihin. Maaliskuussa 2012 eduskunta hyväksyi lain Israelin kanssa tehtäviin asekauppoihin liittyvän tiedon salaamisesta. Lakia perusteltiin sillä, että suomalaiset yritykset voisivat tehdä yhteistyötä israelilaisten aseyritysten kanssa – yritysten, jotka kehuvat sillä, että heidän tuotteitaan on testattu muun muassa 2008-2009 hyökkäyksessä Gazaan.

Meidän pitää painostaa Suomen hallitusta lopettamaan asekaupat Israelin kanssa. Tällä on laajaa tukea. Järjestöllämme ICAHD Finlandille on asekauppavetoomus, jonka on allekirjoittanut yli 250 tunnettua suomalaista, muun muassa ulkoministeri Erkki Tuomioja ja eduskunnan perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johannes Koskinen. Julkista vastustusta asekaupoille on ollut kaikissa eduskuntapuolueissa, Kristillisdemokraatteja lukuun ottamatta.

Tämä asia on kiinni vain meistä: Suomen asekaupoista ei päätetä Brysselissä, vaan Helsingissä.

Siirtokuntien tuotteet boikottiin

Lisäksi meidän, kansalaisten, tulee edistää boikotteja. Kaupat myyvät Israelin laittomissa siirtokunnissa valmistettuja tuotteita, kuten Ahavan kosmetiikkaa ja SodaStreamin hiilihapotuslaitteita. Meidän pitää ottaa yhteyttä kauppoihin ja pyytää, että he lopettavat laittomissa oloissa valmistettujen tuotteiden myynnin.

Meidän pitää kirjoittaa Helsingin kaupungille, että se lopettaa sopimusten tekeminen laittomien siirtokuntien toimintaan osallisen kuljetysyhtiö Veolian kanssa. Helsingin yliopiston pitää lopettaa yhteistyö Israelin vankilajärjestelmään osallisen G4S:n kanssa.

Kunhan palestiinalaiset Gazassa, Länsirannalla ja pakolaisuudessa eivät lakkaa vaatimasta oikeuksiaan, niin aikanaan Israelin miehitys loppuu ja apartheid puretaan. Mutta siihen, kuinka nopeasti tämä tapahtuu, vaikuttavat myös kansainvälisen yhteisön toimet. Meistä riippuu, montako sairaalaa tuhotaan, ennen kuin aamu koittaa.


Tämä puheenvuoro pidettiin Suomen palestiinalaisten siirtokuntayhdistyksen järjestämässä mielenosoituksessa Helsingissä lauantaina 19.heinäkuuta. Syksy Räsänen on miehitystä ja apartheidia vastustavan Israelissa perustetun ICAHD-järjestön Suomen haaran hallituksen jäsen. ICAHD työskentelee sen puolesta, että kaikkien Israelin ja Palestiinan alueella asuvien yhtäläiset oikeudet toteutuisivat. Otsikointi ja uhrilukujen päivitys Tiedonantajan toimituksen.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Ulkomaat