Suurkunnat ovat uhka lähipalveluille ja demokratialle

21.03.2012 - 12:03
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Helsingin Messukeskuksen ulkopuolella kokoontui aamulla asukkaiden mielenosoitus. / Toivo Koivisto |

Kataisen hallituksen esitys yli 260 kunnan lopettamisesta merkitsee toteutuessaan raakaa lähipalvelujen, kuntien itsehallinnon ja demokratian romuttamista, toteavat SKP:n Helsingin ja Uudenmaan piirijärjestöt.

Hallituksen kuntakierros päättyi keskiviikkona Helsinkiin. Messukeskuksen tilaisuuteen osallistuivat muun muassa pääministeri Jyrki Katainen, kuntaministeri Henna Virkkunen sekä asunto- ja viestintäministeri Krista Kiuru.

Messukeskuksen ulkopuolella kokoontui aamulla asukkaiden mielenosoitus.

SKP:n piirijärjestöt huomauttavat, että perustuslain mukaan kunnan pitäisi olla asukkaiden itsehallintoa. Kuitenkin uudistuksessa asukkaiden tarpeet ja mielipiteet on täysin sivuutettu.

Jättikunnat vievät päätöksenteon kauemmaksi asukkaista. Demokratia heikkenee kun asiasta vastuussa olevat voivat päättää asioista olematta kosketuksissa kansalaisiin.

SKP:n Helsingin ja Uudenmaan piirijärjestöjen yhteisessä kannanotossa todetaan, ettei kunta ole vain työssäkäyntialue, palvelujen järjestäjä ja yksityisten markkinoiden edistäjä. Se on asukkaidensa itsehallintoa. SKP:n Helsingin ja Uudenmaan piirien mielestä kuntien pitää myös tuottaa omat palvelunsa pääsääntöisesti. Silloin niitä voidaan kehittää asukkaiden tarpeista lähtien eikä sen mukaan, mistä yksityiset firmat laskevat saavansa eniten voittoa.

Pääkaupunkiseudun palveluverkkoa pitää harventamisen sijaan tiivistää. EU:n kestävän kaupunkikehityksenkään suosituksia ei vastaa se, että terveysasemia vähennetään tai että keskustakirjaston toteuttaminen uhkaa heikentää lähikirjastoja.

Kunnissa on lisättävä asukkaiden suoria vaikutusmahdollisuuksia osallistuvalla budjetoinnilla ja kansanäänestyksillä. Suurissa kunnissa on kuntavaalien yhteydessä valittava kunnanosavaltuustoja ja luotava uudenlainen käytäntö, jossa valtuutetut ovat myös tilivelvollisia toiminnastaan asukkaille.

SKP:n Joensuun piirijärjestön mukaan kuntaliitoksilla ei poisteta kunnallisten palvelujen rahapulaa ja henkilöstövajausta.

Kunta- ja palvelurakenteiden muutoksilla hallitus on lopettamassa naisten arjen edes sujumiselle tärkeitä lähipalveluja. Samalla aiotaan kuntaministerin mukaan lopettaa yli 40 000 työpaikkaa kunta-alalta, jonka työntekijöistä suurin osa on naisia ja työssä jaksaminen jo nyt ongelmana.

Hallitus ei uskalla kertoa suoraan, että tarkoitus on karsia lähipalveluja, keskittää palvelut suuriin keskuksiin, vähentää työpaikkoja ja leikata menoja. Tämä ymmärretään kuitenkin kunnissa ja siksi uudistus on saanut vastaansa "kuntakapinan", todetaan piirin kannanotossa.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (1 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.