Suomi taas ajopuuna Osa 2

08.05.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: * Sarjan viimeinen osa julkaistaan Tiedonantajassa nro 19

Tiedonantajan 30. huhtikuuta ilmestyneessä numerossa selvitettiin, miten sotilaallisesti liittoutumattomia Pohjoismaita, Suomea ja Ruotsia, kytkettiin vuonna 2007 ja vuoden 2008 ensimmäisinä kuukausina sotilasliitto Natoon ja sen rakenteisiin. Nyt julkaistavassa toisessa osassa tarkastellaan, mitä tapahtui viime vuoden huhtikuusta saman vuoden lokakuuhun.




Sotaharjoitusten suma



Huhtikuussa 2008 Suomen joukot osallistuivat Naton CMX08-harjoitukseen, jossa harjoiteltiin kriisinhallintaa, muukaan lukien suunnittelu ja konsultaatiot Naton ja sen kumppanuusmaiden kesken samoin kuin yhteistoiminta kansallisella tasolla.


Toukokuussa Suomen puolustusministeri Jyri Häkämies sanoi puhuessaan Suomen Atlantti-seurassa, että Tanskan, Norjan ja Islannin jo ollessa Naton jäseniä "Suomen ja Ruotsin liittyminen tekisi pohjoismaisesta blokista vaikutusvaltaisen voiman sotilasliiton sisällä" ja tekisi suunnittelusta läpinäkyvämmän. Häkämiehen mukaan Nato-jäsenyys vahvistaisi Pohjoismaiden asemaa Venäjän kasvavan mahdin edessä.


Toukokuu 2008 oli kiireinen kuukausi Häkämiehelle, mutta ei niin kiireinen, ettei hän olisi löytänyt aikaa kirjoittaa yhdessä ruotsalaisen kollegansa Sten Tolgforsin kanssa artikkelin Dagens Nyheteriin. Siinä siunattiin liittyminen Naton ilmavalvontaoperaatioihin. Puolustusministerit muistuttivat, että Barentsin alueesta on tullut yhä merkittävämpi alue öljyn löytämisen seurauksena.


Kesäkuussa äskettäin yhteistoimintaa Naton kanssa lisännyt ja sotilaita Nato-johtoisiin sotilasoperaatioihin Kosovossa ja Afganistanissa lähettänyt Suomi isännöi katastrofiharjoitusta, suurinta Suomessa pidettyä kansainvälistä harjoitusta, johon osallistui sotilaita 25:stä Nato-maasta ja kumppanuusmaasta.


Kesäkuun alussa USA:n Carrier Strike Group 12 johti vuosittaista BALTOPS (Baltic Operations) .-sotaharjoitusta, suurinta Baltian alueella järjestettyä kansainvälistä harjoitusta, johon osallistui laivoja, sukellusveneitä, ilmavoimia ja maajoukkoja Naton jäsen- ja kumppanuusmaista, muun muassa Tanskasta, Virosta, Suomesta, Ranskasta, Saksasta, Latviasta, Liettuasta, Norjasta, Puolasta, Ruotsista, Britanniasta ja USA:sta.



...



ERKKI SUSI



Lue lisää Tiedonantajasta nro 18/8.5.2009

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!