Suomella ei ole varaa nuorisotyöttömyyteen

05.06.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 22 / 5.6.2009

Valtakunnalliset opiskelija- ja nuorisojärjestöt vaativat eduskunnalta toimia, joilla puututaan räjähdysmäiseen nuorisotyöttömyyden kasvuun ja turvataan nuorten toimeentulo.Suomen Ammattiin Opiskelevien liitto SAKKI ry organisoi tiistaina mielenosoituksen eduskuntatalon edustalle Helsinkiin. Mukana oli muun muassa poliittisia - ja ammattiliittojen nuorisojärjestöjä. Eduskunta käsitteli samana päivänä opposition nuorisotyöttömyydestä tekemää välikysymystä.Järjestöt vaativat, että työmarkkinoille tulevien nuorten työllistymisestä huolehditaan, mutta se ei saa tarkoittaa ilmaistyötä harjoittelunimikkeen alla.Monelle nuorelle esimerkiksi kesätyö tarjoaa paitsi elintärkeän tulonlähteen, myös ensimmäisen työelämäkontaktin. Kun kesätyöpaikkoja karsitaan, uhkaa moni nuori ja vastavalmistunut jäädä tuloja ja työelämäkontakteja vaille.
Konkreettisia toimia


heti!
SAKKI ry:n puheenjohtaja Susanna Haapalainen totesi eduskuntatalon portailla pitämässään puheessa nuorisotyöttömyyden synkät luvut. Lähes joka neljäs alle 25-vuotias on vailla työtä. Haapalainen korosti, että nuorisotyöttömyys uhkaa pahentaa nuorten pahoinvointia, mielenterveysongelmia ja varhaista syrjäytymistä.Haapalainen myönsi, ettei työttömyyteen ole mitään ihmelääkkeitä.– Me vaadimme silti konkreettisia ja välittömiä toimia eduskunnalta nuorisotyöttömyyden torjumiseksi, sanoi Haapalainen.Hän korosti, että myös nuorten itse on toimittava. Ei kannata ehdoin tahdoin passivoitua tai luottaa siihen, että päättäjät hoitavat asian kuntoon ilman nuorten taholta kumpuavaa voimakasta painostusta.


Moni opiskelija piti vastuuttomana Matti Vanhasen puheita, joissa pääministeri on muun muassa kehottanut nuoria ottamaan rohkeasti opintolainaa, "koska töitä löytyy varmasti". Myös hallituksen aikeet opiskeluaikojen lyhentämisestä vaikka väkisin koettiin vähintäänkin kohtuuttomana. Tosiasiassa noin 70 prosenttia opiskelijoista on jo mukana työelämässä, koska opintotuki ei riitä kokoaikaiseen opiskeluun.Opposition edustajat yhtyivät pitkälti nuorten esittämiin vaatimuksiin. Hallituspuolueista mielenosoitusta vastaanottamaan vaivautui vain yksi keskustapuolueen edustaja.
Tuottavuusohjelmaa


jatketaan
Välikysymyskeskustelussa hallitus väitti tehneensä jo voitavansa työllisyyden parantamiseksi. Kokoomuksen mukaan Suomi on talouden elvyttämisessä OECD:n kärkimaiden joukossa. Elvyttäminen on tosin painottunut verohelpotuksiin ja yrityselämän edellytysten tukemiseen, ja toimien työttömyyttä ehkäisevä vaikutus on jäänyt vähäiseksi.Keskusta korosti, että julkisen talouden "paisuttamisella" on rajansa. Eli toisin sanoen hallituksella ei ole aikomuksia panostaa julkisen sektorin työpaikkoihin.Päinvastoin, hallitus aikoo edelleen jatkaa tuottavuusohjelmaansa, joka vie valtiolta 15 000 työpaikkaa vuoteen 2015 mennessä.Opposition erityisesti nuorisotyöllisyyttä koskeva välikysymys kaatui odotetusti äänin 107-63. Poissa äänestyksestä oli 29 kansanedustajaa. (MARKO KORVELA--------


TA FAKTA:


--------


* Nuorisotyöttömyys on Suomessa kasvanut vuodessa yli 50 %


* 15–24-vuotiaiden nuorten työttömyysaste on 23,7 prosenttia


* Maaliskuussa työttömiä alle 25-vuotiaita oli koko maassa 29 000

Tilaa Tiedonantaja!

Arkiston arkiston artikkeli