Sotilasliitto vieraili vaivihkaa Suomessa

15.05.2012 - 13:15
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Mielenosoitus oli pieni, mutta rauhansanoma meni perille. / Juha Säijälä |

Naton miinanraivaajat saapuivat Turkuun toukokuun alussa tarkoituksenaan täydentää ruokavarastoja. Todellinen syy oli täysi pr-työ: laivoissa järjestettiin sunnuntaina kaikelle yleisölle avoimet ovet.

Mukaan laivoille soluttautui myös kaksi Natoa vastustavaa aktivistia järjestäen 'verisen näytöksen', joka piti sisällä muuan muassa paukkupommeja, tekoverta ja kirkumista. Laivojen ulkopuolella ääntä piti noin kahdenkymmenen hengen sinnikäs ja äänekäs mielenosoittajajoukko. Niin Turun poliisi kuin myös sotilaspoliisi puuttuivat päivän tapahtumiin.

Siitä, ettei vierailu liikkunut täysin puhtailla vesillä kertoo jokirannassa päsmäröineen puolustusvoimien kapteeniluutnantti Joackim Rosenlöfin suhtautuminen median läsnäoloon. Sen lisäksi, että hän kieltäytyi kommentoimasta edes sotilasarvoaan, hän kielsi itsensä kuvaamisen julkisella paikalla, virantoimituksessa. Itse Rosenlöf kuitenkin kuvasi mielenosoittajia minkä alatyyliseltä, säikähtäneen oloiselta sanailultaan ehti.

Rauhansanoma meni perille

Vastatempaukseen, joka järjetettiin päivän varoitusajalla, osallistunut nuori turkulainen Claes Korpi sai kuulla tapahtumasta sosiaalisen median kautta. Hän koki tärkeäksi tulla paikalle osoittamaan, että Turusta löytyy myös Nato-kriittistä näkökulmaa.

– Mielenosoitus oli mielestäni onnistunut, pieni mutta sitäkin näyttävämpi. Varsinainen mielenosoitus ja performanssi laivan kannella tukivat toisiaan rauhansanoman hyväksi. Sotakaluston näkeminen Aurajoen ympäristössä – joka on tullut tutuksi vuosien ajan – oli yhä hätkähdyttävää, Korpi kertoo ja miettii, miksi kansainvälinen sotilasliitto toivotetaan tervetulleeksi Turkuun ja esitellään kansalaisille koko perheen nähtävyytenä, mutta perustuslaillista mielenosoitusoikeutta joudutaan puolustelemaan joka käänteessä?

Tällä hän viittaa siihen, ettei mielenosoituksesta saatu puhelimitse jätettyä sen vaatimaa lupaa ja mielenosoituksen ollessa käynnissä sitä yritettiin häiritä monin tavoin. Korpi myös ihmettelee minkä takia mielenosoittajaa pidetään pidätettynä tuntien ajan, siinä missä Naton murhaajia hyysätään.

Poliisi toimi väkivaltaisesti

'Veriseen näytökseen' osallistunutta aktivistia pidettiin kiinniotettuna 16 tuntia. Toinen performanssin osallistuneista henkilöistä pääsi karkuun, vaikka paikalla oli kymmeniä sotilaspoliiseja, armeijahenkilökuntaa, poliisi ja luonnollisesti Naton sotilaat.

Sotilaspoliisit olivat väkivaltaisia, raahasivat ranteista repien meidät molemmat pää edellä jyrkkiä metalliportaita, kertovat Yngvidiksi ja Virnaksi esittäytyvät performanssin tekijät.

Turun poliisi harjoitti Yngvidiä kohtaan sekä verbaalista että fyysistä väkivaltaa. Koko matkan ollessaan kontaktissa kiinniotetun kanssa, vitsailivat he Yngvidin sukupuolesta, koosta, iästä, painosta, rekvisiitasta, toiminnasta ja jopa hänen hajustaan.

Laitoksella poliisit kampesivat minut ulos autosta ja heittivät sisällä maahan. Kun olivat repineet kenkäni pois, lähti yksi poliisi vierittämään minua ollessani sykkyrällä aika brutaalilla meiningillä lattiaa pitkin kohti selliä. Selliin hän työnsi minut ja lämäsi oven kiinni, kertoo Yngvid poliisilaitoksen tapahtumista.

Yngvid oli hakannut sellin ovea useasti ja huutanut apua, mutta kukaan ei ollut vastannut, myöskään syytä kiinniotettuna pitämiselle ei selvinnyt. Aamulla poliisit olivat vihjanneet syyksi nimen pimittämistä.

– Aamulla minut herätettiin ja nimeäni ja sosiaaliturvatunnustani kysyttiin, annoin ne mukisematta ja pääsin puolen tunnin päästä ulos. En missään kohdassa tarkoittanut salailla henkilöllisyyttäni, mutta kukaan ei vain kysynyt tietojani missään vaiheessa. Kun kysyin syytä minun pitämiselleni sellissä, vartijat sanoivat, että luultavasti turvallisuussyistä, ennaltaehkäisevästi.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (21 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.