Solidaarisuutta ja yhteenkuuluvuutta Etelä-Afrikan kansainvälisessä kokouksessa

09.12.2010 - 11:29
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Etelä-Afrikan kokouksessa Tshwane-julistuksen allekirjoitti 51 kommunistista puoluetta. Kokoukseen osallistui 102 toveria 43 maasta. / Mark Waller |

Maailman kommunististen ja työväenpuolueiden 12. kansainvälinen kokous pidettiin 3.-5. joulukuuta Etelä-Afrikassa. Kokouksessa päätettiin uudesta kommunisteja yhdistävästä ja käytännön toimintaan tähtäävästä julkilausumasta.

Poliittiselle ohjelmalle annettiin nimeksi Tshwane-julistus. Julistuksen nimi viittaa Etelä-Afrikan hallinnollisen kaupungin, Pretorian alueella ennen apartheidia hallinneen ndebele-heimojohtajan nimeen ja symbolisoi nyt myös kommunistisen liikkeen maailmanlaajuista yhteenkuuluvuutta.

Suunnitelmallinen kriisi

Etelä-Afrikassa päätetyssä asiakirjassa tartutaan kapitalismin systemaattiseen kriisiin ja ruoditaan kansainvälisiä poliittisia valtasuhteita. Yhteistyö joukkoliikkeiden, edistyksellisten voimien ja työväenliikkeen keskuudessa nousee Tshwane-julistuksen keskeisimmäksi nimittäjäksi.

Julistus nostaa esille tarpeen vahvistaa kansainvälistä ammattiyhdistysliikettä ja luoda näkyvää kampanjointia työn, toimeentulon ja peruspalvelujen puolesta. Tovereita kannustetaan maailmanlaajuisiin anti-imperialistisiin hankkeisiin rauhan puolesta ja Natoa vastaan.

Samalla kun kapitalismi mässää omalla bisnesmiesten suunnittelemalla kriisillään todetaan julistuksessa, että kommunistien on varauduttava myös radikaaliin vastarintaan erilaisia antikommunistisia hankkeita vastaan. Kansainvälinen solidaarisuus on ominaista kommunistiselle aktivismille, ja siksi esimerkiksi aloite viiden kuubalaisen vapauttamiseksi Miamin vankiloista on kirjattu kommunistien uuteen ”toimintasuunnitelmaan”.

Kansainvälinen vaalikortti

Emme ole yksin vaatimustemme ja analyysimme kanssa. Suomessa piirien kampanjateltoilla ja keskustelutilaisuuksissa voimme sanoa, että olemme osa Pohjoismaista kommunististen puolueiden yhteistyötä sekä Euroopan vasemmiston ja maailmanlaajuisen kommunististen ja työväenpuolueiden yhteistoimintaa. Paikallisen kirjaston, terveyskeskuksen tai koulun puolesta kamppailu, toiminta rauhan puolesta tai perusturvan kampanjointi ovat konkreettinen osa yhteistä edistyksellisten voimien toimintaa.

Etelä-Afrikan kokouksessa Tshwane-julistuksen allekirjoitti 51 kommunistista puoluetta. Kokoukseen osallistui 102 toveria 43 maasta. Suomen kommunistisen puolueen edustaja kokouksessa oli pääsihteeri Juha-Pekka Väisänen.

Tswane-julistus ja eri kommunististen puolueiden ohjelmia ja tiedotteita on luettavissa osoitteessa www.solidnet.org. Kommunististen ja työväenpuolueiden kokous järjestetään kerran vuodessa. Seuraavan kerran kokousta isännöi Kreikan kommunistinen puolue.

Lisää Etelä-Afrikan kokouksen satoa perjantaina 17. joulukuuta ilmestyvässä Tiedonantajan numerossa.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Ulkomaat

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.