SDP:n ja Vas:n verolinja pielessä

13.11.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 42/13.11.2009

SDP:n ja Vasemmistoliiton verolinja kunnallispolitiikassa herättää yhä enemmän ihmetystä. Kumpikin vaatii ja ajaa erityisesti kunnallisveron, mutta myös muiden tasaverojen eli kunnallisten maksujen korotuksia.


Miksi näin? Siksikö, että nämä kaksi puoluetta käyvät mieluummin käsiksi tavallisten kuntalaisten kukkaroon kuin vaativat SKP:n tavoin pääomatulojen ottamista kunnallisveron piiriin, suurituloisten verotuksen kiristämistä ja kuntien valtionosuuksien nostamista?


Ilman näitä ratkaisuja kunnallisten palvelujen rahoituksestakaan ei voida pitää huolta, jolloin ajaudutaan hölmöläisten peitonjatkamisen tapaan kannattamaan palvelumaksujen korotuksia. Nämä korotukset taas kohdistuvat kaikkein raskaimmin niihin, joiden toimeentulo on muutenkin vaikeaa ja joille julkiset palvelut ovat erityisen tärkeitä.


SDP:n ja Vasemmistoliiton vero- ja maksulinjalla siis sorretaan pieni- ja keskituloisia ja suositaan sitä, että pääomatulojen saajat ovat kunnallisten verojen ja maksujen osalta vapaamatkustajia, suurituloisia verotuksessa yleensäkin hellitään eikä porvarihallitusta kunnolla painosteta nostamaan kuntien valtionosuuksia.


SKP:n linja on selvä. Koska tasaverot ja -maksut rasittavat eniten pieni- ja keskituloisia kuntalaisia, SKP esittää verotettavan tulon alarajan nostamista 1100 euroon kuukaudessa. Tämä muutos koskisi käytännössä etenkin kunnallisverotusta.


Palvelujen tasa-arvon edistämiseksi SKP esittää suuntautumista peruspalvelujen maksujen alentamiseen ja maksuttomien palvelujen piirin laajentamiseen, kunnallisten palvelujen maksujen korotuksista luopumista sekä sosiaali- ja terveysmaksujen kertaluontoisia maksuja koskevien erillisten maksukattojen yhdistämistä yhdeksi yhtenäiseksi 600 euron maksukatoksi.



ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli