SAVUA JA PEILEJÄ: Apinoiden kuningas

13.10.2006 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 37/2006.

"Islamilainen maailma koettelee parhaillaan länsimaisen sananvapauden rajoja, eikä länsimaisella medialla puolestaan ole varaa antaa tässä taistelussa periksi."


Näin kirjoitti Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Janne Virkkunen 24. syyskuuta.


Islamilainen maailma, sananvapaus, länsimäinen media, taistelu – kovia sanoja yhdeltä suomalaisen yhteiskunnan vaikutusvaltaisimmalta mieheltä.


Virkkunen viittaa kolumnissaan paavi Benedictus XVI:n syyskuun puolivälissä Baijerissa pitämään luentoon, mistä nousi kohu ympäri maailmaa. Paavi oli lainannut Bysantin keisaria Manuel II Palaiogolosta vuodelta 1391, joka oli sanonut islamin uskoa levitettävän myös väkivalloin.


Olipa paavin luennon osa irrotettu asiayhteydestä tai ajattelemattomuutta ollut osana luentoa, monet muslimit suuttuivat siitä. Eikä tämä ole mikään ihme. Varsinkin jos elää Lähi-idässä.


"Ilman sananvapautta ei ole demokratiaa, eikä demokratiaa ole ilman sananvapautta. Sehän tiedetään hyvin islamilaisesta maailmasta, jossa sananvapaus ja demokratia eivät todellakaan kukoista", Virkkunen kirjoittaa myös samaisessa kolumnissa.


Kaksi tärkeää huomiota. Ensinnäkin monissa maissa, joissa muslimit ovat enemmistönä, ei ole demokratiaa. Mutta mistä se johtuu? Islamista? Uskonto ei pidä kansalaisia alistetussa asemassa. Armeija ja aseet pitävät, salainen poliisi kidutuksineen ja tiedusteluineen pitää, media joka on osa valtaeliittiä pitää ja korruptoitunut valtaeliitti pitää. Ja ennen kaikkea taloudellinen, sotilaallinen ja poliittinen tuki valtaeliitille ulkomailta pitää kansoja alistetussa asemassa – varsinkin Lähi-idässä.


Kun siirtomaaisännät lähtivät öljy rikkaasta Lähi-idästä viime vuosisadalla, niin viimeiseksi teokseen he istuttivat muutaman aatelissuvun johtamaan entisiä siirtomaitaan. Osa näistä suvuista on vieläkin vallassa. Osa on menettänyt päänsä vallankumouksissa, mutta usein länsimaat ovat pystyneet paikkaamaan tilanteen Saddameilla.


Toinen huomio. Jos ei ole demokratiaa ja sananvapautta, niin suomeksi sanottuna vituttaa (anteeksi suorasukainen kielenkäyttö). Ja esimerkiksi Lähi-idässä vituttaa monia ja helvetin paljon. Oli sitten muslimi, kristitty, juutalainen tai ateisti. Kun omia valtaapitäviä ei voi tehokkaasti kritisoida, niin usein tunteet leimahtavat näiden tukijoita kohtaan. Varsinkin kun länsimaiden kaksinaismoraali tekojen ja sanojen suhteen on niin räikeä.


o o o


Otetaan nyt esimerkiksi demokratian tukeminen ja jopa tuominen Lähi-itään. Projektin koetapaukseksi valittiin Irak. Huh, satojatuhansia joukkohaudoissa, maan infrastruktuuri tuhottu, osa maasta saastutettu pysyvästi köyhdytetyllä uraanilla, riehuvat taudit ja väkivalta tappavat viikoittain satoja, ulkomaalaiset nimittävät hallinnon, jne. Kuka haluaa olla seuraava kohde?


"Islamilainen ristiretki sananvapautta vastaan saattaa saada merkittäviä poliittisia seurauksia, jos ja kun se jatkuu", Virkkunen julistaa kolumnissaan.


Jaa... Mikä on islamilainen ristiretki sananvapautta vastaan? Liittyyköhän se islamilaisen maailman käsitteeseen? Muslimeja on maailmassa ainakin 1,3 miljardia. Tuskin Virkkunen tarkoittaa, että kaikki heistä olisivat ristiretkellä sananvapautta vastaan.


Entä olisiko kysymyksessä konservatiivimuslimien hallitsemien Iranin ja Saudi-Arabian harjoittama sananvapauden ajojahti? Se olisikin jymyuutinen, jos vannoutuneet veriviholliset olisivat yhteistyössä.


Entä ns. ääriuskonnolliset liikkeet, joita löytyy osasta muslimienemmistöisiä maita eli ne, joita muuten länsimaat tukivat innokkaasti 70- ja 80-luvulla pahoja ateisteja vastaan? Toisaalta mm. Yhdysvaltojen tiedustelupalvelut ovat sitä mieltä, että nämä liikkeet ovat marginaalisia.


Ehkä kysymyksessä onkin perspektiivi. Islamilainen maailma on yhtenäinen iso massa. Vähän samaan tyyliin kuin Valkoisen miehen taakka -runossa englantilainen herrasmies Kipling näki alkuasukkaat. Tai semmoinen maailmankatsomus, joka välittyy Tarzan-kirjoista. Niin, kukapa ei haluaisi olla apinoiden kuningas?


Kuka muuten vielä muistaa Veikkauksen, Matti Ahteen, Harri Nykäsen, Palaneen käry -ohjelman ja mikä se päätoimittajan nimi olikaan...

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli