Sananvapaus ei liity vihapuheeseen eikä rasismiin

05.08.2016 - 11:15

Espanjasta käsin ylläpidetty MV-törkysivusto ja sen sisarsivu Über-uutiset ovat suoltaneet rasismia ja vihapuhetta verkkolukijoiden niskaan jo parin vuoden ajan. Ne ovat omineet itselleen ”lehden” ja ”vaihtoehtomedian” tittelit, vaikka kyseessä on valheita täynnä oleva propaganda, jolla pönkitetään nationalistisia, rasistisia ja syrjiviä asenteita ja tuetaan oikeistolaisten äärijärjestöjen agendaa.

Pahimmillaan sivustot ovat nostaneet esiin nimien ja kuvien kera yksittäisiä ihmisiä, esimerkiksi rikoksesta epäiltyjä maahanmuuttajataustaisia henkilöitä tai ”punavihermädättäjäsuvakkeja”, joihin luetaan kuka tahansa, joka uskaltautuu kritisoimaan vihapuhetta ja rasismia. Joukossa on myös kommunistitovereita, jotka ovat toimineet näkyvästi rasismia ja fasismia vastaan.

Sivustot lietsovat avoimesti lynkkausmielialaa ja kehottavat harjoittamaan oman käden oikeutta. On ilmeistä, että esimerkiksi Suomessakin tapahtuneiden turvapaikanhakijoita vastaan kohdistuneiden väkivallantekojen taustalla on rasistisivustojen yllytys ja propaganda.

Sivustojen kirjoittelu on lipsunut siinä määrin lain ulkopuolelle, että rikosnimikkeitä on kertynyt roppakaupalla. Käynnissä on laaja rikostutkinta, jossa ylläpitäjää epäillään muun muassa kunnianloukkauksista, yksityisyyden suojan loukkaamisista, kiihotuksesta kansanryhmää vastaan sekä tekijänoikeusrikkomuksista.

Tapauksen laajuuteen liittyen tutkinnanjohtaja pyysi kesällä tuomioistuinta keskeyttämään MV:n ja Über-uutisten julkaisemisen, koska piti niiden sisältöä ilmeisen lainvastaisena. Tähän ei kuitenkaan ollut tarvetta, sillä palveluntarjoaja irtisanoi sopimuksen jo ennen käräjäoikeuden päätöstä. Sivustot jatkoivat toimintaansa muutaman tunnin tauon jälkeen ulkomaisilta palvelimilta.

Natsit ja rasistit piiloutuvat usein sananvapauden taakse – niin tässäkin tapauksessa. Sananvapaus on toki perusoikeus, mutta oikeusjärjestelmään kuuluu myös se, että sanomisistaan joutuu vastuuseen. Tästä on nyt kyse MV:n ja Überin kohdalla.

Poliisi tai muukaan viranomainen ei ole siis rajoittanut sananvapautta sulkemalla yhtään mitään sivustoa. MV:tä ja sen rikoskumppaneita vastaan oikeudenkäynti jatkuu ja tuomiot jaetaan aikanaan.

Oleellinen osa rasismin ja fasismin vastaista toimintaa on kaventaa niiden aatteellista elintilaa ja estää niitä leviämästä. Tämän vuoksi esimerkiksi Norjan media ei suostu julkaisemaan äärioikeistolaisen massamurhaaja Breivikin mitään ulostuloja, tekstejä tai kommentteja.

Sananvapaudella ei ole mitään tekemistä näiden vihaa ja valheita levittävien natsiäänitorvien kanssa. Niitä ei myöskään pidä erehtyä luulemaan ”vaihtoehtomediaksi” tai ”kansalaisjournalismiksi”.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Pääkirjoitukset

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.