Riistokapitalismin remonttimiehet

20.11.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Lue lisää Tiedonantajasta nro 43/20.11.2009

Yhdysvaltalaisen The Yes Men -aktivistiryhmän jäsen Mike Bonanno on hauska mies. Helsinkiläisen Lens Politica -elokuvafestivaalin toimisto on hetkeksi muuttunut kuin Bonannon henkilökohtaiseksi olohuoneeksi, jossa pyörii katkeamaton virta vierailijoita, lähinnä eri median edustajia. Bonanno itse välillä makaa toimiston sohvalla, välillä istuu ja hörppii kahvia, mutta ennen kaikkea vastailee kysymyksiin ja kertoo intohimoisesti, värikkäästi ja hauskasti Yes Menin historiasta, kampanjoista ja poliittisista tavoitteista.


Suomeen Mike Bonanno saapui promotoimaan The Yes Men -ryhmän uusinta elokuvaa The Yes Men Fix The World, jossa hän on mukana kameran molemmilla puolilla. Bonannon aisaparina elokuvissa ja toiminnassa muutenkin häärii Andy Bichlbaum. Kahden hengen ydinryhmän ohella jees-miesten kollektiiviin kuuluu kolmisen sataa aktiivia ympäri maailmaa.


Ryhmän tempauksistaan tekemät elokuvat ovat näkyvä mutta silti vain murto-osa innovatiivisen aktivistiryhmän toiminnasta, johon kuuluu päättäjien ja suuryritysjohtajien julkista jekuttamista ja nolaamista, antimainontakampanjoita, suuryhtiöitä ja finanssikapitalismia arvostelevia verkkosivuja sekä erilaisten mielenosoitusten organisointia.




Vaihtoehdot esille



The Yes Men on ryhmä aktivisteja, joille taide ja media ovat ennen kaikkea politiikan tekemisen välineitä. Mike Bonannolla on itsellään taustaa "vakavissa" taidepiireissä, mutta hän kertoo ryhmän käyttävän mitä tahansa materiaaleja ja keinoja viestiensä välittämiseen.


– Eri taidemuodoissa on erilaisia rajoituksia, joten en halunnut takertua johonkin tiettyyn muotoon. Innostuin esimerkiksi värikuula-aseista silloin, kun ne olivat vielä Yhdysvalloissakin uusi juttu. Mietin, että värikuulapyssy olisi hyvä väline ampua matkan päästä esimerkiksi mainosjulisteita tai tehdä hienoja graffitimaalauksia, kertoo Bonanno.


Eniten julkisuutta The Yes Men on saanut huijauksistaan, joiden kohteeksi ovat joutuneet niin suuryhtiöt, päättäjät kuin bisnesmiehetkin. Tekeytymällä milloin minkäkin arvovaltaisen tahon edustajaksi Bonanno ja kumppanit ovat joko vieneet ultrakapitalistisen yhteiskunnan ilmiöitä niiden absurdiin ääripäähän tai vastaavasti esittäneet vaihtoehtoisia toimintatapoja, miten talousmaailma voisi toimia voitontavoittelun sijasta ihmisten ja ympäristön hyväksi.



...



MARKO KORVELA

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli