Rasismin vastustajat liikkeelle!

13.11.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 42/13.11.2009

Joensuussa järjestettiin maanantaina 9.11. jo viidestoista rasisminvastainen kynttiläkulkue ja keskustelutilaisuus niin sanotun Kristalliyön muistoksi. Kulkueeseen osallistui 250 henkeä ja keskusteluun Väentalolla 60 henkeä.


Kristalliyönä 1938 natsit aloittivat Saksassa systemaattisen juutalaisten ryöstön ja vainon, jonka seurauksena kuoli kuusi miljoonaa juutalaista tuhoamisleireissä. Sen lisäksi surmattiin satojatuhansia romaneja, vammaisia, homoseksuaaleja, kommunisteja ja muita poliittisia vastustajia.


– Rasismin määrittely on loputon suo, jos pitäydytään vain yksilön mielipiteissä ja keskustelu pyörii pelkästään maahanmuuttokritiikissä tai kulttuurieroissa eikä historiallisesti epäoikeudenmukaisessa yhteiskuntajärjestelmässämme, sanoi tutkija Päivi Harinen Joensuussa alustuksessaan "Rasismin ja maahanmuuttokritiikin suhde".


– Se estää meitä näkemästä rakenteellista rasismia. Siitä on mielestäni parhaan määritelmän esittänyt hollantilassyntyinen Teun A. van Dijk: "Rasismi on etniseen taustaan perustuvaa yhteiskunnallista ja sosiaalista eriarvoisuutta, joka tulee todeksi sekä arkisissa kohtaamisissa että yhteiskunnan institutionaalisilla ja rakenteellisilla tasoilla."


Päivi Harinen kävi laajasti läpi niitä verukkeita, joihin rasistinen ajattelu keskustelussa ja arjessa verhotaan: en ole rasisti, mutta haluan maahanmuuttajien olevan "kunnollisia ja kunniallisia", ja todistamisen taakka on juuri heillä.




Maailmanlaajuinen eriarvoisuus



Suomen kommunistisen puolueen Joensuun piirijärjestön puheenjohtaja Martti Vaskonen siteerasi puheenvuorossaan Kolumbuksen kirjettä Amerikan-matkalta Espanjan kuninkaalle.


– "Heillä ei ole minkäänlaisia aseita, eivätkä he mitään niistä ymmärrä; he kulkevat kaikki alastomina ja ovat niin pelokkaita, ettei tuhat heikäläistä uskalla asettua kolmea meikäläistä vastaan. Sitä paitsi he ovat hyvin omiansa käskettäväksi työhön, viljelemään maata ja tekemään kaikkea, mitä heillä vain teetetään. Heille on vain rakennettava kaupunkeja ja opetettava heitä pukeutumaan ja omaksumaan meidän tapamme."


Vaskosen mukaan luonnonvarojen ryöstöretki ja vieraiden kansojen alistaminen jatkuu tänä päivänä Irakin ja Afganistanin sodissa. Suomen Nato-kytköksellä halutaan varmistaa osaltaan, että maailmanlaajuinen eriarvoisuus säilyy.


– Rasismilla haetaan syntipukkeja ja suunnataan meidän huomio toisaalle, ettemme näkisi todellisia syitä omaan taloudelliseen ja sosiaaliseen ahdinkoomme, Vaskonen totesi.


Vihreiden Krista Mikkonen toi puheenvuorossaan esille maahanmuuttokeskustelun vinoutuman: Maahanmuutolla pitäisi ratkaista Suomen ongelmia, ei maahanmuuttajien. Omaa kulttuuria pidetään ilman muuta hyvänä, muita omituisina, ihmistä ei kohdata ihmisenä vaan luokitellaan hänet milloin milläkin perusteella.




Suvaitsevainen puhe esiin



Joensuun seudun monikulttuurisuusyhdistyksen puheenjohtaja Alain Minguet peräänkuulutti median vastuuta.


– Rasistiset puheet ovat enemmän esillä ja ne lietsovat vihaa ihmisten välille. Viha eristää ihmiset ja ihmisryhmät toisistaan. Se voi johtaa pahenevaan kierteeseen. JoMoni pyrkii toiminnallaan saamaan suvaitsevaista puhetta enemmän esille.


Torilla ennen kulkuetta puhunut Joensuun Vasemmistonuorten puheenjohtaja Janimatti Tirkkonen muistutti "kristalliyön" historiallisesta taustasta.


– Natsit hyökkäsivät 9.11.1938 juutalaisten kimppuun Saksassa. Yli 400 ihmistä murhattiin ja 30 000 ajettiin keskitysleireihin. Taloista lyötiin ikkunat rikki, siitä nimi "kristalliyö".


– Kutsumme kaikkia rasismin vastustajia liikkeelle, ennen kuin avointa väkivaltaa alkaa esiintyä, sanoi Tirkkonen.



HANNU KETOHARJU

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli