Obaman ensimmäiset vallankaappausyritykset

31.07.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Lue lisää Tiedonantajasta nro 27/31.7.2009

Äskeiset tapahtumat Hondurasissa ja Iranissa tavoitteena kaataa USA-mielisten sotilaspiirien tuella ja myös kansalaisten spontaania protestointia hyväksi käyttäen sikäläiset hallinnot voidaan parhaiten ymmärtää osana Valkoisen talon laajempaa strategiaa, joka tähtää USA:lle epämieluisten hallitusten ja liikkeiden Bushin kaudella saavuttamien menestysten takaisin vyöryttämiseen.


Yhdysvaltalainen kansainvälisen politiikan asiantuntija, professori James Petras käyttää tästä politiikasta termiä "Rollback Strategy", joka suomeksi tarkoittaa suunnilleen "takaisinvyörytysstrategiaa".




Takaisinvyörytysstrategia



Tavalla, joka muistuttaa Ronald Reaganin uuden kylmän sodan politiikkaa, Obama on valtavasti kasvattanut sotilasbudjettia, lisännyt taistelujoukkojen määrää, suorittanut sotilaallisia väliintuloja uusille alueille ja tukenut sotilasvallankaappauksia USA:n perinteisesti kontrolloimilla alueilla.


Petras kuitenkin muistuttaa, että Obaman takaisinvyörytysstrategia tapahtuu hyvin erilaisten kansainvälisten ja kotimaisten olosuhteiden vallitessa. Toisin kuin Reaganilla Obamalla on vastassaan vaikea taantuma ja lama, finanssi- ja kauppavajeet, USA:n heikkenevä rooli maailmantaloudessa ja poliittisen ylivallan menetys Latinalaisessa Amerikassa, Lähi-idässä, Itä-Aasiassa ja muualla. Kun Reagan mitteli voimiaan vakavasti heikentyneen Neuvostoliiton kanssa, Obamalla on vastassaan vahvistuva, maailmanlaajuinen itsenäisistä maallisista, uskonnollisista, kansallismielisistä, liberaalidemokraattisista ja sosialistisista hallinnoista ja paikallisia taisteluja käyvistä yhteiskunnallisista liikkeistä koostuva rintama.


Obaman takaisinvyörytysstrategia kävi ilmi jo hänen ensimmäisistä lausunnoistaan, joissa hän lupasi palauttaa USA:n herruuden, ("johtajuuden") Lähi-idässä, atsasi massiivista sotilaallista voimaa Afganistaniin ja laajensi sotaa Pakistaniin. Nyt hän rakennuttaa Irakiin uusia tukikohtia valmistellen näin miehitysjoukkojen pysyvää läsnäoloa maassa ja horjuttaa käsikassaroidensa avulla hallintoja muun muassa Iranissa ja Hondurasissa.


Obaman ajama takaisinvyörytysstrategia sisältää moniraiteisen politiikan, joka koostuu sotilaallisesta interventiosta, salaisista "kansalaisyhteiskunnan" operaatioista ja näennäisesti hyväntahtoisesta diplomaattisesta retoriikasta, joka nojaa vahvasti mediapropagandaan. Käynnissä olevat suuret tapahtumat heijastavat takaisinvyörytyspolitiikkaa käytännössä.



...



ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli