Nokia – disconnecting workers

11.04.2016 - 12:00

Verkkolaitteita valmistava Nokia ilmoitti viikolla aloittavansa yt-neuvottelut, joilla tavoitellaan jopa 1 300 työpaikan vähentämistä Suomessa. Viime vuonna yhtiöllä oli Suomessa keskimäärin noin 6 900 työntekijää.

Lisäksi Nokia aikoo vähentää maailmanlaajuisesti työntekijämääriään osana muutosohjelmaa. Yhtiö yrittää työntekijöitä pellolle potkimalla ”säästää” vuosittain noin 900 miljoonaa euroa.

Nokialla menee kaikkea muuta kuin huonosti. Sen liikevoitto kasvoi viime vuonna 1,6 miljardista eurosta 1,9 miljardiin. Liikevoittoprosentti kohosi 14,6 prosenttiin, jota yhtiö itse kuvasi ”vahvaksi”.

Omistajilleen yhtiö jakaa syksyisen ilmoituksen mukaan noin neljä miljardia euroa osinkoina ja niin sanottuina pääoman palautuksina. Pääomanpalautukset koostuvat osingoista ja omien osakkeiden ostoista. Lisäksi Nokia kertoi vähentävänsä velkojaan kolmella miljardilla eurolla.

Nokian jättikauppa, jolla se osti ranskalaisen Alcatel-Lucentin, maksatetaan härskisti työntekijöillä.

Suomen talouden kannalta Nokian päätös on tietysti surkea. Erityisesti se alleviivaa hallituksen kyvyttömyyttä ja haluttomuutta puuttua kannattavien yritysten irtisanomisiin. Esimerkiksi Ranskassa hallitus on asettanut Alcatel-Lucent-kaupalle ehtoja, joiden vuoksi työvoiman vähennyksestä vain 400 kohdistuu Ranskaan ja sielläkin ilmeisesti suurelta osin pääkonttoriin. Sen sijaan Suomessa hallitus ei ole asettanut Nokialle mitään vastaavia vaatimuksia.

Kilpailukykysopimusten ja leikkauspolitiikan tuomat työllisyysnäkymät ovat entistä heppoisemmalla pohjalla.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Pääkirjoitukset

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.