Nato-yhteensopivaa valehtelua

15.05.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 19 / 15.5.2009

Suomen hallitus päätti äskettäin ostaa uuden yhdysvaltalaisen ilmatorjunnan ohjusjärjestelmän Norjasta.. NASAMS-järjestelmä on käytössä Norjassa ja Espanjassa sekä tulossa käyttöön Hollannissa. USA:ssa sitä käytetään Washingtonin ilmatorjuntapäivystykseen.


Ohjusjärjestelmän hinnaksi on ilmoitettu 340 miljoonaa euroa. Mutta tämä ei vielä riitä. Varsinaisten ohjusten hankkimisesta tehdään päätös myöhemmin. Niihin kuluu noin 100 miljoonaa euroa. Järjestelmän käyttämiä yhdysvaltalaisia AMRAAM-ohjuksia käytetään myös Horneteissa.


Lisäksi Suomen armeija uusii myös tutkajärjestelmäänsä 175 miljoonalla eurolla.


Yhteensä siis rahaa törsätään aseostoksiin 615 miljoonaa euroa. Taloustaantuma ei haittaa. Kansalaisten elämää kyllä kurjistetaan, mutta aseostoissa ei olla köyhiä eikä kipeitä.


Ohjusjärjestelmän uudistamisessa turvaudutaan myös valehteluun väittämällä, että pääkaupunkiseudun turvaksi kymmenisen vuotta sitten hankittu venäläinen ohjusjärjestelmä on vanhentunut ja altis häirinnälle.


Suomalainen ohjusasiantuntija eversti evp. Ahti Lappi torjuu väitteet. "Päinvastoin tämä ohjusjärjestelmä on eräs uusimpia koko maailmassa.. Itse asiassahan länsimaissa ei ole vieläkään palveluskäytössä uudempaa järjestelmää", huomauttaa Ahti Lappi. Hän toimi ilmatorjunnan tarkastajana, kun pääkaupunkiseudun ilmapuolustus uusittiin ennen vuosituhannen vaihdetta.


Lappi muistuttaa, että Buk-M1 -järjestelmä tuli palveluskäyttöön Neuvostoliitossa 1990, ja Suomeen myyty kalusto on valmistettu vuosina 1996–1997. Nato-maiden paras vastaava ohjusjärjestelmä Patriot puolestaan otettiin palveluskäyttöön vuonna 1982, minkä jälkeen sitä on modernisoitu jatkuvasti. Järjestelmä korvattaneen uudella 30 vuoden käytön jälkeen eli jo 2012.


Lappi torjuu myös väitteen nykyisen järjestelmän alttiudesta häirinnälle ja toteaa, että "tutkaohjatun järjestelmän häiritseminen on teknisesti vaikeaa". Asiantuntijan mukaan ohjukset kaipaavat ainoastaan normaalia päivitystä.


Valheellisia väitteitä tarvitaankin vain sen seikan peittämiseen, että Suomen valmistelemiseksi Nato-jäsenyyteen maamme asevoimat täytyy muuttaa Nato-yhteensopiviksi ja samalla lihottaa yhdysvaltalaista aseteollisuutta.



ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli