Nato uhkaa demokratiaa ja itsenäisyyttä

23.10.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 39 / 23.10.2009

Ruotsalaisen rauhanliikkeen Stoppa Nato -seminaarissa viime lauantaina pohdittiin konkreettisia toimenpiteitä, miten rauhanliike aikoo ottaa aloitteellisemman roolin keskustelussa Ruotsin liittymisestä sotilasliitto Natoon. Yhteyksiä laajaan kansalaisverkostoon aiotaan laajentaa heti opiskelija- ja ammattiyhdistyliikkeen suuntiin.


Ruotsalaisten enemmistö vastustaa Natoon liittymistä.


– Moni ruotsalainen ei kuitenkaan tiedä missä kaikessa Natoon liittyvässä ja militaristisessa toiminnassa Ruotsin valtio on jo mukana, totesi Ruotsin rauhanneuvoston Agneta Norberg avatessaan seminaaria Työväen sivistysliiton ABF:n tiloissa keskellä Tukhlomaa.


– Rauhanliikkeen tehtävä on tuottaa asiallista tietoa sotilasliitto Natosta. Nyt on kysymys demokratiasta ja itsenäisyydestä, tiivistää Norberg.




"Jos et ole puolellamme olet meitä vastaan"



Claudia Hayt Saksan militarisoitumisen vastaisesta tiedotuskeskuksesta keskittyy omassa työssään Lähi-idän ja Euroopan militarisoitumisen kysymyksiin. Seminaarissa Hayt nosti esille Nato-propagandan ja sen miten Natosta puhutaan deomokratiaa ja ihmisoikeusia voimistavana tekijänä vaikka sotilasliitto on historiansa valossa selvästi tukenut diktaruureja.


– Kysymyksessä on taloudellinen jihad – pyhä sota, jossa Nato toimii nyt uusia luonnonvaroja,vettä ja öljyä tarvitsevien maiden väkivaltaisena koneistona, listasi Hayt ja kiteyttää Naton peruspolitiikaksi sen että "Jos et ole meidän puolella olette meitä vastaan".


Tshekin ohjuskilpikampanjan ja kansalaisliikkeen johtohahmo Ivona Novomestká toi kokoukselle toivoa ja konkreettisia esimerkkejä miten kansalaisliike rakennetaan. Tshekeissä muutama aktivisti sai hyvin järjestetyllä ruohonjuuriliikkeellä estetttyä Yhdysvaltain ja Tshekkien poliittisen eliitin maahan suunnitteleman ohjuspuolustus järjestelmän.


– Meitä saattoi olla vain kolme, mutta olimme aina innostuneita keksimään uusia tapoja osoittaa mieltämme ja pian meitä oli kaduilla tuhansia, sanoi Novomestká.


– Saatoimme joskus pukeutua joulupukeiksi tai viedä ministeriön eteen muuttolaatikkoja ja tarjota huonoa politiikkaa harjoittavalle hallitukselle muuttoapua.




Robottien sota



Leedsin yliopiston insinööriprofessori ja Ison Britannian kuninkaallisen tähtitieteellisen seuran jäsen Dave Webb toi seminaarin keskusteluun tähtien sodan ja sotateollisuuden uudet saavutukset. – Koko sodankäynnin käsite on muuttumassa. Aikaisemmin sotaa käytiin kasvotusten, mutta nyt esimerkiksi ruotsalaisia sotilaita koulutetaan Naton palvelukseen lentämään kauko-ohjattuja sotilaskoneita, jotka tekevät raketti-iskuja Afganistanissa, kertoi Webb. Yhdysvalloissa Nato katsoo erityisellä mielenkiinnolla tietokonepeleissä ansiotuineiden nuorien perään.


Ruotsalainen rauhanliike aikoo tavata Nobelin rauhanpalkinnon saaneen Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman. Joulukuuksi 2009 Tukholmaan on suunnitteilla hyvin onnistuneen kokouksen hengessä uudenlaisia mielenosoituksia ja aloitteita rakentavan siviiliosallistumisen ja rauhankulttuurin mahdollisuuksista militarisoitumista ja globalisoituvaa Natoa vastaan.



JUHA-PEKKA VÄISÄNEN

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli