Nahkatehdas

25.08.2016 - 13:00

Tamperelaisen Juhani Branderin omaelämäkerrallisen romaanitrilogian toinen osa Nahkatehdas on ilmestynyt. Kaksi vuotta sitten julkaistiin ensimmäinen osa Tehtaan kasvatti, Minä, jossa päähenkilö Johannes Berg astui vaatetusteollisuuden palvelukseen, meni naimisiin ja opiskeli Tukholmassa mallimestariksi. Nahkatehdas-romaanissa Berg Kaarina-vaimoineen joutuu toden teolla haasteiden eteen.

Berg palkataan satakuntalaisen nahkatehtaan mallimestariksi kymmenien hakijoiden joukosta, vaikkei hänellä ole vielä kokemusta kaavojen piirtämisestä teollisuudelle. Työ opettaa tekijäänsä, välillä epäonnistumisten kautta. Esimiehissä ja työtovereissa on värikkäitä persoonia, ja kirjailija on tallentanut todellisten tehtaalaisten iloisia ja surullisia tarinoita. Kotiutuminen pienelle paikkakunnalle ei käy ongelmattomasti: "Satakuntalainen vieraanvaraisuus kätkee hienovaraista eristämistä." Iloa ja toivoa Bergin perheeseen tuo esikoistytär.

Suomalaista tekstiili- ja vaatetusalaa kymmenien vuosien ajalta

Uransa huipulla Berg alkaa kaivata muutosta – hän palaa Tampereelle ja perustaa oman yrityksen. Aloittelevalla pienyrittäjällä on vaikeutensa, mutta vähitellen yritys saavuttaa menestystä. Valitettavasti Berg on luottanut vääriin ihmisiin. Saatavia jää saamatta, firman liepeillä pyörii petollista väkeä ja suhdanteetkin muuttuvat - lopulta seuraa täydellinen romahdus. Ilman perhettään mies itsekin romahtaisi.

Entinen mallimestari ja ammattiopettaja Juhani Brander tuntee suomalaista tekstiili- ja vaatetusalaa kymmenien vuosien ajalta. Hän tallentaa teoksissaan katoavaa tehtaalaiskulttuuria ja kuvaa tavallisten ihmisten elämää rakennemuutoksen kourissa. Branderilta on aiemmin ilmestynyt teos "Oikeusvaltion kahdet kasvot", joka kertoo tosielämän kafkamaisen tarinan pienen ihmisen taistelusta kasvotonta byrokratiaa vastaan.

TAINA HOLLO

Juhani Brander: Nahkatehdas: (Mediapinta 2016)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kulttuuri

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.