Näköaloja sisäisiin maailmoihin

09.02.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Lue lisää Tiedonantajasta nro 6/2007.

Vuonna 2004 The Fog of War aiheutti sensaation, kun se ensimmäisen kerran näytettiin Helsinki Docpoint -festivaaleilla. Se pohjautui puhtaasti Robert McNamaran haastatteluun. McNamara palveli USA:n puolustusministerinä Vietnamin sodan aikaan.


Elokuva tuo onnistuneesti esiin haurauden ja syyllisyyden muuten niin armottoman byrokraatin kohdalla. Tästä on paljolti kiittäminen Errol Morrisia, dokumenttielokuvaajaa, jolla on kyky käyttää dokumenttigenreä ainutlaatuisella tavalla. Hänen tungettelematon tapansa voittaa puolelleen kuvaamiensa ihmisten luottamuksen tavalla, jolloin he eivät vain avaudu hänelle vaan erehtyvät ja luulevat, että hän on auttamassa heitä esittämään heidän tarinansa.


Hänen loistava kuvien käyttö, joka on ristiriidassa sisällön kanssa, saa aikaan jotain päinvastaista. Näin Morris kumoaa väitetyn viestin tavalla, joka muistuttaa tarkasti käsikirjoitettua elokuvaa: hyvin viihdyttävää, paitsi tässä tapauksessa kaikki on totta.



* * *



Tänä vuonna Docpointin ohjaajaretrospektiivissä oli tarjolla Morrisin tuotantoa.


Morrisin seitsemän esitetyn elokuvan aikajakso ulottui yli 20 vuoteen sisältäen vuoden 1991 klassikon A Brief History of Time. Elokuvassa pääsemme tarkastelemaan englantilaisen fyysikon Stephen Hawkingin elämää. Hawking sairastaa lihaksia surkastuttavaa tautia, jokaa tuhoaa lihasten motoriset hermot.


Samalla kun Hawking antaa selontekoa monista hänen maailmankaikkeutta koskevista teorioistaan, on helppoa nähdä kuinka hänen oma elämänsä on eräänlainen metafora, joka joko kiistää tai vahvistaa hänen teorioitaan. Onko maailmankaikkeudella loppua tai alkua? Yksi asia tulee ainakin selväksi kun kuuntelee Hawkingia, jonka puhuminen on työn ja tuskan takana: nämä abstraktit kysymykset ovat hänelle äärimmäisen henkilökohtaisia.


Philip Glassin musiikin korostaessa loputtoman avaruuden tyhjää ääntä tulee tunne, ettei mikään ole yhtä kiehtovaa kuin nuo muutamat mielet, jotka yrittävät vimmatusti selvittää mistä maailmankaikkeudessa on kysymys. Ja surullisin lyhyt historia on elämä jota itse elämme....



RORY WINSTON & MILJA RAUTEMAA

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli