Mitä on ekosolidaarinen verotus?

12.02.2011 - 11:17
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Ekosolidaarinen verouudistus on Marko Ulvilan mukaan vain eräs askel kohti kansanvaltaisempaa yhteiskuntaa ja laajempaa demokratiaa. / Marko Korvela |

Porvarihallituksen markkinoima "vihreä" verouudistus on paljastunut kuplaksi. Paljon energiaa kuluttava teollisuus ja saastuttava turve-energian tuotanto saavat verohelpotuksia, uusiutuvan energian paketti lässähti ydinvoimainnon myötä vaatimattomaksi, ja koko paketin viulut maksavat enimmäkseen kotitaloudet.

Ympäristöverotuksessa unohdetaan usein se, että niistä valtaosa on luonteeltaan tasaveroja ja monet kohdistuvat ainakin Suomen leveysasteilla välttämättömiin perustarpeisiin, kuten lämpöön. Toisaalta unohdetaan, että ansiotuloverotuksella voidaan suuresti vaikuttaa kulutustottumuksiin ja sitä myötä päästöihin.

Pistetään rikkaat maksamaan elintavoistaan

Syksyllä puolisonsa Jarna Pasasen kanssa Vihreä uusjako -kirjan kirjoittanut kansalaisaktivisti ja sosiologi Marko Ulvila kannattaa niin sanottua ekosolidaarista verotusta. Sen ajatuksena on, että pistetään rikkaat maksamaan elintavoistaan suhteessa reilusti enemmän.

– Progressiivinen tulovero on myös progressiivinen kulutusvero, muistutti SKP:n ja DSL:n Talviyliopistossa tammikuussa puhunut Ulvila. Hän esittäisi tuloasteikon yläpäähän erityistä ilmastolisäveroprosenttia.

Mitä suuremmat tulot, sitä pahempi saastuttaja -kaava pitää Ulvilan mukaan hyvin paikkaansa. Korkeat ansiot omaava rikkain kansanosa on niin sanotusti ylikuluttavaa ryhmää, joka kaiken lisäksi antaa elämäntavoillaan kestämättömän esimerkin kaikille muille.

Askel kohti kansanvaltaisempaa yhteiskuntaa

Ulvila arvioi, että rikkaiden tulojen leikkauksesta saadaan vähintään nelinkertainen hyöty.

– Rikkaiden aiheuttama ympäristöhaitta pienenee, rikkaiden jäljittelystä johtuva ympäristöhaitta pienenee, suhteellinen köyhyys vähenee ja kaikkien hyvinvointi lisääntyy tuloerojen tasaantuessa.

Ekosolidaarinen verouudistus ei yksistään riitä saattamaan yhteiskunnallista kehitystä kestäville raiteille. Se on Ulvilan mukaan vain eräs askel kohti kansanvaltaisempaa yhteiskuntaa ja laajempaa demokratiaa.

– Siirtymä ekosolidaariseen, vihreän uusjaon yhteiskuntaan onnistuu, kun ymmärretään, että kasvu ja fossiilikapitalismi eivät luo hyvinvointia, vaan tuhoavat sitä.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (5 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.