Metallin sopimus vastoin liittokokouspäätöksiä

04.09.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 32/4.9.2009

Metalliliiton valtuuston jäsenet Mikko Kivioja ja Ilpo Haaja esittivät liiton valtuuston kokouksessa viime maanantaina teknologiateollisuuden sopimuksen hylkäämistä koska se ei ole liittokokouspäätösten kanssa sopusoinnussa. Viimeksi pidetty liittokokous päätti, ettei paikallista sopimista palkkojen osalta jatketa siitä saatujen huonojen kokemusten perusteella.


– Nyt hyväksytty sopimus kuitenkin jatkaa tätä huonoa käytäntöä ja antaa työnantajille mahdollisuuden kiristää työntekijöitä luopumaan muutenkin pienistä palkankorotuksista kokonaan. Myös eräissä muissa asioissa työnantajat voivat kiristää työntekijöitä muka sopimaan jopa työehtosopimuksia heikoimmista ratkaisuista, kertoo Kivioja.


Holming Worksin Parkanon yksikön pääluottamusmiehenä toimivan Kiviojan mielestä erityisesti pienemmillä työpaikoilla, joissa ei välttämättä ole edes luottamusmiestä, tällainen sopimus antaa työnantajapuolelle mahdollisuuden murentaa työehtojärjestelmää. Tästä syystä työnantajaliitoissa ajetaan voimakkaasti samaa mallia mahdollisimman monelle alalle.


– Jätimme kahdestaan eriävän mielipiteen valtuuston päätökseen, jolla sopimus hyväksyttiin, sanoo Kivioja.




Vasemmistoryhmä vailla mitään linjaa



Kivioja kritisoi liiton vasemmistoryhmän linjattomuutta tässä ratkaisussa. Ryhmä ei käsitellyt asiaa ennen valtuuston kokousta omassa porukassa ollenkaan.


– Ryhmän johto oli alistunut demareitten vietäväksi, toteaa Mikko Kivioja.


Hän ihmettelee sitä mihin katosivat ne näkemykset, jotka olivat vallalla, kun TEAM-hanke torjuttiin ja puolustettiin itsenäisen Metalliliiton toimintaedellytyksiä. (TA)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli