Merirosvot ja EU:n myrkkyjätteet

24.04.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 16 / 24.4.2009

Viime viikkoina afrikkalaisen Somalian rannikolla Intian valtamerellä on esitetty merkillistä näytelmää nimeltä "sota merirosvoja vastaan". Merirosvoiksi väitetyt somalialaiset ovat vallanneet useita rahtilaivoja ja ottaneet niiden miehistöä panttivangeiksi, ja USA:n ja eräiden Euroopan Nato-maiden sotalaivat ovat suorittaneet urheita pelastusoperaatioita ja ampuneet teini-ikäisiä "merirosvoja" hengiltä.


"Sodalla merirosvoja vastaan" on synkkä ja likainen tausta, josta länsimedia on visusti vaiennut.


Somalian hallitus romahti vuonna 1919, ja maa suistui sisällissotaan. Maan yhdeksänmiljoonainen kansa on siitä saakka hoippunut nälänhädän partaalla. Monet kaikkien vastenmielisimmät voimat läntisessä maailmassa ovat nähneet tämän suurena tilaisuutena varastaa Somaliaan saapuvat ruokatoimitukset ja upottaa ydin- ja muita myrkyllisiä jätteitä sen rannikkovesille.


Heti Somalian hallituksen kaaduttua salaperäiset eurooppalaiset laivat ilmestyivät Somalian rannikolle ja upottivat valtavia tynnyreitä valtamereen. Rannikkoalueen väestö alkoi sairastua. Ensin he kärsivät oudoista ihottumista, pahoinvoinnista ja epämuodostuneista vauvoista. Sitten, vuoden 2004 lopun tsunamin jälkeen, sadat upotetut ja vuotavat tynnyrit ajautuivat rannikolle. Ihmiset alkoivat kärsiä säteilysairaudesta ja yli 300 kuoli.


YK:n Somalian-lähettiläs Ahmedou Ould-Abdallah on kertonut, että ydinmateriaalin lisäksi Somalian rannikolle on dumpattu myös lyijyä ja raskasmetalleja kuten kadmiumia ja elohopeaa ja että "suuri osa voidaan jäljittää eurooppalaisiin sairaaloihin ja tehtaisiin, jotka näyttävät toimittavan sitä Italian mafialle "sijoitettavaksi" halvalla". EU-maiden hallitukset eivät ole tehneet asialle mitään.


Samaan aikaan muut EU-maiden laivat ovat rosvonneet Somalian vesillä maan suurinta luonnonvaraa, merenantimia. Laittomasti Somalian vesille tunkeutuneet valtavat troolarit ovat varastaneet yli 300 miljoonan dollarin edestä tonnikalaa, rapuja, hummereita ja muita mereneläviä. Paikalliset kalastajat ovat menettäneet elinkeinonsa ja näkevät nälkää.


Myrkkydumppaus ja merenantimien rosvous ovat se yhteys, joka on johtanut "merirosvoiksi" kutsuttujen miesten ilmaantumiseen. Vain osa erityisesti ruokatoimituksia ryöstävistä on varsinaisia rosvoja, suurin osa on tavallisia kalastajia, jotka yrittivät ensin karkottaa myrkkyjen dumppaajat ja kalastustroolarit tai ainakin periä näiltä veroa, ja kutsuivat itseään Somalian vapaaehtoiseksi rannikkovartiostoksi. Kun nämä keinot eivät auttaneet, he siirtyivät kovempiin otteisiin pyrkimällä katkaisemaan öljynkuljetusreitin, jotka pitkin kuljetetaan 20 prosenttia maailman öljytoimituksista, ja valtaamalla aluksia.



ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli