Luis Britto Garcia: Neljäs maailmasota on sota uusliberalismia vastaan

06.06.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Lue lisää Tiedonantajasta nro 23 / 6.6.2008

Venezuelalainen kirjailija ja professori Luis Britto GarcÍa on useasti todennut, että neljäs maailmansota alkoi Venezuelassa helmikuussa 1989. "Se on sota uusliberalismia vastaan".


Kolmas maailmansota oli Britto Garcian mukaan kylmä sota, joka päättyi Neuvostoliiton hajoamiseen ja uusliberalismin ilmeiseen voittoon. Hän viittaa Venezuelan helmikuun 1989 tapahtumilla Caracazoon, suureen kansannousuun ja Caracasin mellakoihin silloisen hallituksen uusliberalistisia uudistuksia vastaan. Mellakat päättyivät 27. helmikuuta verilöylyyn, jossa turvallisuusjoukot surmasivat 400 ihmistä.


Puhdasoppinen uusliberalistinen talouspolitiikka oli syössyt 1980-luvulla köyhyyteen 44 prosenttia Venezuelan kotitalouksista ja pudottanut 20 prosenttia kansasta äärimmäiseen köyhyyteen. Hinnat saattoivat nousta yhdessä yössä 100 prosenttia, mutta palkat oli jäädytetty.


Venezuelassa katsotaan vuoden 1989 kapinan olleen myös bolivaarisen vallankumouksen alku. Hugo Chávezin nouseminen valtaan oli Britton mukaan ruohonjuuritason yhteiskunnallinen liike, koska hänellä ei ollut perinteistä puoluetta taustallaan. Hän ei myöskään saanut kampanjansa aikana lainkaan valtajulkisuutta osakseen ja siitä huolimatta voitti vaalit 1998. Venezuelassa sanotaankin, että "Chavez ei luonut kansanliikettä, vaan liike loi hänet".


Chavezin palauttaminen kansan protestin voimalla presidentiksi vallankaappauksen jälkeen vuonna 2002 on Britton mukaan samaa Caracazosta alkunsa saanutta kansanliikettä.


Luis Britto GarcÍa syntyi 1940 Caracasissa. Hän kuuluu sukupolveen, joka kasvoi aikuiseksi traumaattisissa oloissa. Marcos Perez Jiménezin sotilasdiktatuuri kaatui 1958 ja sitä seurasi aseellinen taistelu 1960-luvulla. Sitä taas seurasi vasemmiston poliittinen taantuminen.


Sukupolven älymystö oli syvästi jakautunut, kun Hugo Chavez astui esiin vallankumousprosessin johtajana. Britto GarcÍa asettui Chavezin ajamien uudistusten puolelle, monet muut koulutetut ja hyvin toimeentulevat valitsivat opposition. ...



MARJALIISA SIIRA

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli