Lomautuksille täystyrmäys Jyväskylässä

15.05.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 19 / 15.5.2009

Kun Jyväskylässä vuoden vaihteessa toteutettiin kuntaliitos kaupungin, maalaiskunnan ja Korpilahden kesken, luvattiin kaupungin johdon toimesta vakituiselle henkilöstölle viiden vuoden palvelussuhdeturva. Lupaus vahvistettiin henkilöstösopimuksella, joka liitettiin kuntaliitossopimukseen.


Henkilöstösopimus koskee noin 5 300 kaupungin työntekijää. Sopimuksella kaupunki on sitoutunut siihen, ettei se "työnantajana irtisano, osa-aikaista tai lomauta henkilöstöään taloudellisilla ja tuotannollisilla perusteilla sopimuksen voimassaoloaikana". Sopimus on voimassa vuoden 2013 loppuun asti. Henkilöstösopimuksella työntekijät saatiin myötämielisiksi kuntaliitokselle.




Omituista sopimista



Henkilöstön kanssa tehtyä sopimusta lähdettiin purkamaan vain muutama kuukausi sopimuksen teon jälkeen. Kaupunginjohto päätti pyrkiä lomautuksiin, koska henkilöstöjärjestöt eivät suostuneet vaihtamaan lomarahoja vapaiksi.


Kaupunginhallitus esitti yksimielisesti valtuustolle valtuuksien saamista henkilöstösopimuksen muuttamiseksi siten, että myös henkilöstön osa-aikaistamiset ja lomauttamiset olisivat mahdollisia. Esitystä perusteltiin taloudellisten olosuhteiden muuttumisella ja säästötarpeilla.


Jyväskylän kaupunginvaltuuston piti käsitellä asiaa maanantaina, mutta kesken kaupunginvaltuuston kokouksen kaupunginhallitus piti pikakokouksen, jonka tuloksena hallitus päätti yksimielisesti vetää esityksensä pois valtuuston esityslistalta. Poliittinen paine kaupunginhallitusta kohtaan kävi niin voimakkaaksi, että sen oli pakko perääntyä.




Tyrmäys!



Kaupungin kaikki henkilöstöjärjestöt ovat yhteisvoimin tyrmänneet kaupunginjohdon aikeet ja uhanneet kaupunkia oikeustoimilla jos kaupunki henkilöstösopimuksen irtisanoo.


– Lomauttaminen tarkoittaisi kaupungin keskeisten peruspalvelujen laiminlyömistä. Lasten opetuksen ja päivähoidon sekä vanhusten ja sairaiden hoidon laatu ja turvallisuus vaarantuisivat, muistutetaan kaikkien kaupungin pääluottamusmiesten yhteisessä kannanotossa.


Suomen kommunistisen puolueen valtuustoryhmä on tukenut henkilöstöjärjestöjä kamppailussa työntekijöiden etujen puolesta. SKP:n kaupunginvaltuutettu Riitta Tynjä (SKP) vaatii lomautuksia ja henkilöstövähennyksiä kannattavia päättäjiä kertomaan julkisuudessa, mitä palveluja he ovat valmiita ajamaan alas ja miten he aikovat ottaa vastuun näiden toimien seurauksista.


– Keinottelutalouden aiheuttaman laman maksajiksi ei pidä laittaa kaupungin työntekijöitä eikä palveluja tarvitsevia kuntalaisia. Olisi syytä kovistella porvarihallitusta kiirehtimään kuntien elvytyspakettia, vaatii Tynjä.


Jyväskylän aikeet kuntaliitokseen liittyvän henkilöstösopimuksen irtisanomiseksi ovat saaneet osakseen valtakunnallista huomiota. Henkilöstöjärjestöjen aktiivisuuden tuloksena kaupungin työntekijöitä uhanneet lomautukset saatiin torjuttua. Samalla kertaa tuli torjutuksi mittavat peruspalvelujen heikennykset.



VESA LANKINEN

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli