Kulttuuripolitiikkaa – ei leikkauslistoja!

16.02.2012 - 14:15
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
– Kulttuuripolitiikan suuntaa pitääkin nyt muuttaa leikkauslistoista vahvistamaan kulttuurin budjettia, sanoo JP Väisänen. / Toivo Koivisto |

Kataisen oikeistohallituksen kulttuuripolitiikka on pakottanut Museoviraston yt-neuvotteluihin. Työpaikkoja vähennetään 55 henkilötyövuoden verran. Tämä tarkoittaa kulttuuriministeri Arhinmäelle sietämätöntä kulttuuripoliittista avausta. Museovirastosta irtisanotaan nyt 40 työntekijää. Miten irtisanomiset sopivat vasemmistolaiseen kulttuuripoliittiseen linjaukseen? ihmettelee Pand- taiteilijat rauhan puolesta järjestön puheenjohtaja JP Väisänen.

Hallituksen leikkauspolitiikan takia suljetaan tänä vuonna Suomessa kahdeksan museota. Kotkaniemi, Kuusiston kartano, Paikkarin torppa, Pukkilan kartano ja Yli-Lauroselan talomuseo eivät enää voi vastata sivistystehtävistään tai hoitaa museoille asetettua kulttuuriperintötyötä. Alikartano ja Urajärven kartanomuseo pidetään suljettuna remontin takia. Anjalan kartano on jo aiemmin suljettu säästösyistä.

– Museoiden sulkeminen on suuri isku paikalliselle kulttuuritoiminnalle ja kotimaanmatkailulle.

Hallituksen leikkauspolitiikka rapauttaa hyvän ja toimivan yhteiskunnan rakenteita. Väisäsen mukaan on häpeällistä, että vasemmistoliitto on antanut puheenjohtajansa irtisanomisia tuottavan kulttuurinleikkauspolitiikan keulakuvaksi.

Guggenheim-hanke osoittaa, että kulttuuripolitiikka on kansainvälisen suurpääoman bisnestä. Vasemmistoliittolainen keulakuva sopii hyvin kokoomuksen yksityistämispolitiikkaan luomaan illuusiota (olemattomista) vasemmiston kulttuurisista päämääristä. Toisaalta Guggenheimin tapaus kertoo myös sen, että kaikista kapitalistien esittämistä peruspalveluiden yksityistämishankkeista ei ole tullut läpihuutojuttuja – kiitos radikaalin ja äänekkään kulttuuriväen.

– Porvarien kulttuuripolitiikassa on kysymys suuresta illuusiosta. Joku sanoisi huijauksesta. Guggenheimin hankehan toisaalta lopettaisi Helsingin taidemuseon mutta toisaalta tuplaisi museotoiminnan määrärahat. Miten ikinä kulttuuria ja sivistystä voitaisiin edistää lopettamalla oma osaaminen, omat museot ja tuomalla ulkoa yksityistä bisnestä valtion ja kuntien palveluja korvaamaan?

Museot ovat Väisäsen mielestä meidän kaikkien kollektiivista hiljaista pääomaa, kansan muistia. Kriisi aikoina tulisikin erityisesti turvata kansalaisten mahdollisuus vahvistaa omaa identiteettiään. Museot, koululaitos ja kirjastot ovat tässä avainasemassa.

Kulttuuripolitiikan suuntaa pitääkin nyt muuttaa leikkauslistoista vahvistamaan kulttuurin budjettia. Työntekijöiden irtisanomiset tulee estää ja kulttuurin rahoitus on jatkossakin turvattava niin, että markkinabisnekset ja ulkotuotetut wow-trendit eivät rapauta sivistysvaltion perusteita niin kuin nykyisen hallituksen linja tekee.

Armeijan seuraaviksi vuosiksi suunnitellut asehankintamäärärahat reilut 1,5 miljardia euroa pitää Väisäsen mukaan käyttää huomattavasti parempaan maanpuolustukseen; sivistykseen, koulutukseen ja kulttuuriin.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kulttuuri

Kommentit (2 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.