Kostautuuko ihmiskunnan typeryys?

28.12.2009 - 14:26
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Age of Stupid -elokuvan pääosassa nähdään brittinäyttelijä Pete Postlethwaite. / WARNER |

Ilmastonmuutoksen uhkakuvat vaikuttavat maallikon silmin dystooppiselta tieteisfiktiolta. Tieteiskirjailijoista muun muassa Risto Isomäki onkin etevästi hyödyntänyt ympäristöllisiä uhkakuvia arvostetuissa ja palkituissa teoksissaan.

Brittituotantoa oleva The Age of Stupid (2009) kertoo ilmastotieteen tutkimustuloksiin perustuvaa karua tarinaa siitä, mitä voi tapahtua ellei ilmastonmuutokseen ryhdytä suhtautumaan vakavasti. Elokuva ei ole fiktiota, vaan kuvaus pahimman mahdollisen skenaarion toteutumisesta.

The Age of Stupid on sekoitus fiktiivistä kehyskertomusta, dokumenttia, animaatiota ja uutisarkistomateriaalia. Fiktio-osuudessa eletään vuotta 2055. Palkittu brittinäyttelijä Pete Postlethwaite (tuttu muun muassa elokuvista Romeo+Juliet sekä Isän nimeen, josta hän nappasi Oscar-ehdokkuuden) näyttelee arkistonhoitajaa, joka selailee sulaneelle Pohjoisnavalle perustetun valtavan uutisarkiston historiallista materiaalia vuosilta 1950-2008. Ilmaston lämpenemisen seurauksena Lontoo on veden vallassa, napajäät sulaneet ja maailmassa raivoavat ruokasodat. Sivilisaatio sellaisena kuin me sen tunnemme vetelee viimeisiä hengenvetojaan.

Arkistonhoitaja keskittyy kuuden eri puolilta maailmaa kotoisin olevan ihmisen elämäntarinoihin, jotka tavalla tai toisella liittyvät ilmastonmuutokseen. Päällimmäisenä mies jää ihmettelemään sitä, miksei ilmastonmuutoksen torjuntaan ryhdytty silloin kun siihen olisi vielä ollut reaalisia mahdollisuuksia.

Franny Armstrongin ohjaamassa elokuvassa vilahtelee tunnettuja henkilöitä, kuten YK:n entinen pääsihteeri Kofi Annan, Salaiset kansiot -sarjan näyttelijä Gillian Andersson sekä Radiohead-yhtyeen keulahahmo Thom Yorke. The Age of Stupid nostaa esiin sosiaalisen oikeudenmukaisuuden näkökulmaa: ilmastonmuutos tuntuu jo nyt pahiten maailman köyhimpien elämässä ja tulee jatkossa vaikuttamaan entistä enemmän juuri kaikkein heikoimmassa asemassa olevien tulevaisuuteen.

Tekijöidensä mukaan The Age of Stupidin on tarkoitus aktivoida katsojia toimintaan ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi. Elokuva on rahoitettu lahjoituksilla tai sijoituksilla, eikä se tuota voittoa kaupallisille levitysyhtiöille. Sen yhteydessä toimii kampanja “Not Stupid”, jonka päätarkoituksena on vaikuttaa päättäjiin ennen Kööpenhaminan ilmastokokousta. Maailmalla elokuvaesitysten yhteydessä on kampanjoitu eri tavoin ja järjestetty keskustelutilaisuuksia, joissa on pohdittu konkreettisia keinoja, millä tavalliset ihmiset voivat kamppailla ilmastonmuutosta vastaan ja painostaa päättäjiä toiminnan taakse.

www.ageofstupid.net

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kulttuuri

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.