Kokoomus ajaa voimakkaasti palvelujen yksityistämistä Helsingissä

01.09.2010 - 09:28
(updated: 16.10.2015 - 10:39)

Kokoomus ajaa voimakkaasti palvelujen yksityistämistä pääkaupungissa. Viime viikolla Helsingin kaupunginvaltuusto päätti ottaa palvelusetelit koekäyttöön sosiaali- ja terveyspalveluissa. Kokoomus on perustellut seteleiden käyttöönottoa avoimesti sillä, että ne luovat lisää markkinoita yksityisille palveluyrityksille.

Kokoomus pyrkii seuraavaksi avaamaan pään terveysasemien yksityistämiselle. Se on ottanut keppihevoseksi itäisen Helsingin Kontulan terveysaseman jonot, jotka ovat seurausta jo pitkään jatkuneesta alibudjetoimisesta.

"Yksityistämisinto on ideologinen"

Suomen kommunistisen puolueen Itäisen alueen osaston puheenjohtaja Juhani Lilja toteaa, miten kokemukset terveysasemien yksityistämisistä ovat olleet ristiriitaisia ja yleensä kielteisiä: kustannukset ovat usein osoittautuneet kunnan omaa työtä kalliimmiksi.

– Kokoomuksen yksityistämisinto on ideologinen, sen mukaan yhteisillä verotuloilla tuotetut palvelut pitää siirtää yksityiseen voiton maksimointiin eli julkista sektoria tulee supistaa ja näin tehdä tilaa yksityiselle yritystoiminnalle.

Kontulan terveysaseman toimintaa on kehitetty määrätietoisesti viime vuosina. Lääkäripula on vaihtunut vakanssien täyteen määrään ja aseman henkilöstö edustaa laajaa ammatillista osaamista.

– Kehittämistyön tuloksena saatavia uusia työmuotoja on tarkoitus kokeilun jälkeen siirtää myös muiden terveyskeskusten käyttöön. Tätä kehittämistyötä ei saa keskeyttää.

SKP:n Helsingin Itäisen alueen osasto julkaisi kannanoton, jossa se vastustaa Kontulan terveysaseman ja muidenkin terveysasemien yksityistämistä. Osasto vaatii Kontulan terveysaseman kehittämistyölle työrauhan, kaiken tuen ja riittävät resurssit.

Kannanotto luovutetaan ensi viikolla terveyslautakunnalle yhdessä Kontulan demareiden sekä Itä-Helsingin vasemmistoliiton osaston kanssa, jotka molemmat ovat tehneet samansuuntaiset kannanotot.

Terveydenhoito markkinavoimien armoille

Asiantuntijoiden mukaan terveyspalvelujen yksityistäminen tulee kalliiksi.

Kelan terveysturvan maaliskuussa julkistaman tutkimuksen mukaan terveydenhuollon ulkoistaminen ja yksityistäminen eivät ole tuoneet kunnille säästöjä, vaan lisänneet kuluja ja vähentäneet palveluja. Ulkoistetuissa palveluissa on jopa 40 prosenttia vähemmän palveluita väestölle kuin kunnan omilla terveysasemilla.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin toimitusjohtaja Aki Lindén myönsi kesäkuun lopussa antamassaan lausunnossa, miten laajamittaiset verovaroin tapahtuvat ostot ennemmin lisäävät kuin säästävät kuntien menoja. Lindén kertoi silti ymmärtävänsä, että yksityissektorilla on tarve saada katetta viime vuosien satojen miljoonien pääomasijoituksille.

Myös arkkiatri Risto Pelkonen on kovin sanoin tuominnut terveyspalvelujen yksityistämisen. Viime vuonna YLEn haastattelussa Pelkonen totesi, ettei terveydenhuoltoa saa jättää markkinavoimien temmellyskentäksi.

– Suuret terveyspalveluyritykset ovat pörssiyrityksiä, jotka pelaavat osakkaiden ehdoilla, muistutti Pelkonen.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (2 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.