Kokoomus ajaa koko Palmian yksityistämistä

13.05.2005 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja:

Ratkaisut Helsingin kaupungin palvelukeskuksen Palmian kilpailuttamisesta siirtyivät kahdella viikolla, kun esitykset jäivät kaupunginvaltuustossa keskiviikkona pöydälle. Valtuusto kävi asiasta monituntisen keskustelun ja äänesti vain siitä, palautetaanko asia uuteen valmisteluun. Palautusesitys hylättiin äänin 70-15.



Kokoomuksen, SDP:n, vihreiden ja keskiryhmien johtajat olivat sopineet Palmian ruoka- ja siivouspalvelujen kilpailuttamisen aloittamisesta kahdeksasosassa oppilaitoksista ja oppilaitosten ja päiväkotien yhteistoimitiloista sekä yhdessä sairaalayksikössä.



Kokoomuksen Jussi Pajusen johtaman organisaatiokomitean esittämä kilpailutus piti alun perin aloittaa laajempana. Hanke kohtasi kuitenkin niin laajaa vastustusta, että kilpailutuksen aloitusta rajattiin.




SDP:n ryhmäkuri piti



Vasemmistoliitto, jonka edustaja hyväksyi Pajusen komiteassa kilpailuttamisen, esitti valtuustossa asian palauttamista uuteen valmisteluun niin, että kilpailutus aloitetaan aikaisintaan syksyllä 2007. Tämän ehdotuksen puolesta äänesti myös viisi vihreiden valtuutettua, SKP:n ja asukaslistan edustaja ja perussuomalaisten varavaltuutettu.


SDP:n ryhmässä kilpailuttamista ajava enemmistö komensi vähemmistön ryhmäkuriin. Ainakin palautusäänestyksessä ryhmäkuri piti. Nähtäväksi jäi, pitääkö se myös ratkaisevassa äänestyksessä seuraavassa kokouksessa.




SKP ja asukaslista vastaan



Valtuusto äänestää 25.toukokuuta Tiia Aarnipuun (VAS) ja Olli Salinin (SKP&asukaslista) esittämästä kilpailuttamisen hylkäämisestä.


Salin, joka on myös kilpailuttamista toteuttavan liikepalvelulautakunnan jäsen, totesi kilpailun tapahtuvan palvelujen laadun ja työntekijöiden kustannuksella. Kokonaistaloudellisia vaikutuksia ei ole eritelty. Kilpailutus vaikeuttaa myös työllistämistä ja tukipalvelujen yhdistämistä koulujen ja päiväkotien kasvatustehtäviin.


Ongelmana on sekin, että kaupunginhallituksen vuonna 1996 hyväksymät kilpailun käytön periaatteet eivät ole ajan tasalla lainsäädännön osalta eikä EU:n palveludirektiiviä ole tuolloin voitu ottaa huomioon.


– Kaupunginhallituksen esityksessä ei rajata Palmian kilpailua määräaikaiseksi vaan avataan ovi kilpailuttamisen laajentamiselle, kommentoi Salin eräitä kokeilusta puhuneita.



Hän muistutti siitä, että kilpailutettavia toimialoja hallitsee muutama kansainvälinen suuryhtiö, joiden monopoliasemaan pyrkiminen mahdollistaa kilpailun vääristymisen.


Salin esitti lisäksi kaksi pontta. Ensimmäisessä edellytetään kilpailun käytön periaatteet määrittelevän päätöksen uudistamista ottaen huomioon mm. EU:n mahdollinen palveludirektiivi ja vammaiskuljetusten kilpailutuksen kokemukset. Toisessa ponnessa esitetään kilpailuttamisen kokemusten seuraamista ja uusien johtopäätösten tekemistä vuoden 2007 loppuun mennessä siitä, kannattaako kilpailutusta jatkaa vai ei.(TA)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli