Kielletyt kuvat

11.09.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 33/11.9.2009

Oletko joskus piirtänyt ärsyttävälle julkkikselle viikset? Vaalitauluissa poliitikot ottavat turpaan ja saavat sarvikommentteja. Espanjan taiteen kauhukakara Salvador DalÍ maalasi itsestään omakuvan, jossa taiteilijan raivohullut silmät pullistuvat Mona Lisan päästä ja kaiken kukkuraksi miestaiteilija maalasi hymyilevälle naiselle myös viikset.


Kukaan ei naura kun nokialainen Johannes Heinonen piirtää Tarja Haloselle viikset. Suomessa taide- ja kulttuuriväki tyrmäävät Johannes Heinosen kiroilevat ja liian vähäpukeiset maalaukset. Heinosen teoksia sensuroidaan tuon tuostakin. Viimeksi Lempäälän kulttuuribyrokraatit ja Suurrealismi-näyttelyn järjestäjät poistivat 11 Heinosen maalausta epäsopivina. Radikaalimmat vasemmistolais- tahotkin paheksuvat Tarja Halosen viiksiä jopa siinä määrin, että Heinosen taiteen yhteydessä kieltäydytään keskustelemasta sensuurista.




Pyhä Tarja ja Suomen Salvador DalÍ



Jos olisimme ruotsalaisia pyytäisimme taiteilijalta tuplaviikset ja kokisimme olevamme etuoikeutettuja meihin kohdistuvasta kritiikistä. Suomalainen kulttuuriälymystö hyväksyy hiljaa sensuurin. Ei ole kaukana ajatus siitä, että Heinosen taide julistetaan pian toritaiteeksi, jotta taide-eliitin ei tarvitse ottaa sitä vakavasti.


Heinonen ei näe mitään ihmettä saamassaan kohtelussa ja rinnastaa oman tilanteensa köyhiin ja syrjäytettyihin, joilta vallassa olevat päättäjät ovat vieneet perusturvan. "Eihän vähäosasten oikeuksiin kohdistuvaa kritiikkiäkään haluta kuulla" iskee Heinonen, jonka teokset puhuvat asioista niiden oikeilla nimillä.


Heinosen lempiaihe on presidentti Tarja Halonen. Suomen varmaan sensuroiduimman taiteilijan uhriksi joutuu, jos on poliitikko ja esiintyy valtamediassa. Heinosen kuvissa puhutaan rumia. Pornografiasta tutut kuvat yhdistyvät korkeakulttuurisen maalaustaiteeseen.


Ei ole ollenkaan niin varmaa että alastonkuviin joutunut poliitikko olisi mielissään saamastaan huomiosta. Heinoselle itselleen alastomuudessa kyse ei ole huomion hakemisesta. "Maalaan niin kuin kansan ihmiset puhuvat", sanoo taiteilija. Vain muutamassa maalauksessa "puhutaan rasvaisia", mikä on lyönyt ikuisen leiman Heinosen taiteelle.




Kommunistit pääsevät helpolla



Heinosen kuvagalleriassa ei ole yhtään kommunistia. Suvi-Anne Siimes on joutunut mukaan muutamaan kuvaan. Yhdessä maalauksessa Vasemmistoliiton silloinen puheenjohtaja on saman seksileikkeihin liittyvän fetissinaamarin alla yhdessä keskustalaisen kulttuuriministerin Tanja Karpelan kanssa. Toisessa maalauksessa nykyinen lääketeollisuuden keulakuva Siimes näyttäytyy yhdessä vihreiden Heidi Hautalan kanssa.


Maalaukseen liittyen Heinonen kirjoittaa kotisivuillaan "Suvi-Anne Siimes lobbasi puoluettaan naistenlehtien sivujen välityksellä syvälle metsään. Suvi-Anne on pyrkyri, poliitikon malliesimerkkinä täysin tehty ja teennäinen, jossa aitoutta on ainoastaan synnynnäinen oman edun tavoittelu ja ahneus.



JUHA-PEKKA VÄISÄNEN



* Johannes Heinosen näyttelyt: 19.8.–30.09. Galleria Artesano, Kalevankatu 17, Helsinki, 15.9.–2.10.Nokia taidetalo, Suodanderintie 7 Nokia.


>>www.kolumbus.fi/johannesheinonen

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli